Музичка академија


О академији

Mузичка академија почела је са радом академске 1994/95. године у Илиџи, да би 1996. године била премјештена у Источно Сарајево гдје ради и данас. Настава се изводи на првом и другом циклусу судија. Студенти, осим из Републике Српске и БиХ, у великом броју долазе и из Србије и Црне Горе. Изузетни резултати које су постигли студенти и професори Музичке академије, као и бројне награде и признања на најљепши начин осликавају квалитет образовања који пружа Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.
Музичка академија је израсла у озбиљну умјетничку институцију која својим радом и резултатима значајно доприноси афирмацији музичке умјетности уопште, представљајући Универзитет, Републику Српску и БиХ у домаћим и међународним оквирима.
Изузетне резултате постигао је и камерни хор који је основан у оквиру Смјера за црквену музику и појање, јединственог те врсте на просторима Балкана.
Музичка академија организатор је једног од значајнијих европских фестивала за солисте на хармоници у области академске музике „Акордеон арт“, који се одржава сваке године.
Академија је пуноправни члан AEC-a (Association Européenne des Conservatoires), CIA (Confédération Internationale des Accordéonistes), CMA (Confédération Mondiale de’ lAccordéon) и Музичког савјета при UNESCO.
Музичка академија има потписане уговоре и протоколе о сарадњи са бројним сродним академијама из БиХ, региона, Европе и свијета, гдје се нарочито истиче интензивна сарадња са престижним руским академијама и институтима.