Одржана свечана академија поводом Дана Универзитета – Постигнути импозантни резултати за 27 година рада

Прослава крсне славе и Дана Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) завршена је вечерас свечаном академијом одржаној у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић оцијенио је да је Универзизитет за 27 година рада постигао импозантне резултате.

“Универзитет има 540 наставника и сарадника те око 10.000 студената на сва три циклуса студија. Имамо остварену сарадњу широм свијета у научно-истраживачком раду, мобилност студената. Наставна дјелатност је процес који се из године у годину унапређује”, рекао је ректор Пашалић новинарима.

Он је истакао изузетне резултате студената у знању, умјетности и спорту.

“Јуче је један од наших професора освојио прво мјесто међу композиторима у Италији. То је најновији резултат”, рекао је ректор Пашалић поводом побједе декана Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Дражана Косорића на једном од четири најпрестижнија свјетска такмичења за хармонику у Кастелфидарду у Италији са композицијом “Баш-Челик”.

Ректор Пашалић је напоменуо да пред Унверзитетом у Источном Сарајеву стоје и даље велики изазови, посебно, како је рекао, у вријеме знања, трци са аутоматизацијом и дигитализацијом, у којој побјеђују они са вишим степеном образовања.

“Када кажем да пред Универзитетом стоје изазови, значи да се перманетно врше одређене реформе, не само у високом образовању, него у образовању у цјелини. Иницирамо да се реформа врши у образовању у цјелини, јер се кућа не може зидати од крова, него од темеља”, додао је он.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву сматра да ће у наредном периоду бити потребно тежити ка оснивању института да би се постигла још већа продуктивност повезана са тржиштем рада.

На вечерас одржаној свечаности заслужним појединцимама уручена су признања, повеље, плакете и захвалнице Универзитета.

Предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику додијељено је највеће признање ове високошколске установе Орден Универзитета за нарочите заслуге и изузетан допринос његовом развоју.

Признање је, у име Додика, који је и српски члан Предсједништва БиХ, примио његов савјетник Бошко Томић, истичући да ова награда иде у праве руке, човјеку који је од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву пружао пуну подршку овој високошколској установи.

Томић је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву бедем одбране и ослонац развоја српске научне мисли у овом дијелу Републике Српске.

“Универзитет у Источном Сарајеву плијени пажњу и заслужује посебне похвале за континуирани научно-истраживачки рад, као и образовање властитог наставног кадра, укључујући и стварање оптималних услова за останак младих у Републици Српској”, рекао је Томић.

Повеља Универзитета уручена је министру за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђану Рајчевићу, као и начелнику општине Пале Бошку Југовићу, директору “Електропривреде Републике Српске” Луки Петровићу” и проф. др Радославу Грујићу, бившем ректору Универзитета у Источном Сарајеву.

Министар Рајчевић је истакао да му је велика част и задовољство што му је вечерас у оквиру обиљежавања Дана и крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву уручена Повеља ове установе.

“Драго ми је да сам добитник овог признања и вјерујем да је таква одлука дошла због мог залагања да постигнем одређене циљеве, као што је осигурање квалитета у наставном процесу и повећању научне продуктивности на нашим универзитетима”, изјавио је Рајчевић новинарима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао да је ово признање велика част и привилегија јер је локална заједница препозната као чврст ослонац интенцијама Универзитета да задржи и унаприједи достигнути ниво репрезентативности и престижности.

“Универзитет у Источном Сарајеву својеврсни је генератор укупног друштвеног, културног, демографског и привредног развоја ових простора”, истакао је Југовић.

Награда “Амбасадор Универзитета” додијељена је проф. др Миодрагу Чолићу, првом декану Војномедицинске академије /ВМА/ у Београду, академику који је ангажован на Медицинском факултету у Фочи.

Плакете Универзитета у Источном Сарајеву добили су шеф кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Данијел Драгичевић, савјетник предсједника Републике Српске Душан Петровић, професори Музичке академије проф. др Љубо Божовић, Православног богословског факултета проф. др Здравко Пено, Технолошког факултета проф. др Миомир Павловић, Пољопривредног факултета доц. др Синиша Берјан, као и проф. др Миломир Шоја, проф. др Видан Говедарица и проф. др Слободан Лубура са Електротехничког факултета.

Добитник плакете је и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, који је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву једна од најважнијих институција у овом дијелу Српске која је овој локалној заједници донијела епитет “град младости”.

Универзитет је додијелио признања и најбољим студентима са свих 17 организационих јединица.

Награђени су студенти Технолошког факултета Дарио Балабан ( 10,00), Филозофског факултета Душан Пејић ( 10,00), Правног факултета Брано Хаџи Стевић ( 10,00), Економског факултета Пале Наташа Лиздек (9,88), Академије ликовних умјетности Ана Павић ( 9,85), Факултета пословне економије Кристина Копривица (9,82), Музичке академије Јелена Миловић ( 9,82), Медицинског факултета Грујо Ћебић ( просјек оцјена 9,72), Саобраћајног факултета Алдин Глумчевић (9,72), Поqопривредног факултета Јована Тодоровић (9,71), Педагошког факултета Гордана Михајловић (9,50), Економског факултета Брчко Џенана Кукић (9,50), Православног богословског факултета Милан Лазић (9,06), Електротехничког факултета Зорана Нинковић (9,00), Машинског факултета Петар Карадеглија (9,00), Факултета за производњу и менаџмент Требиње Александар Јефтовић (8,45) и Факултета физичког васпитања и спорта Немања Мајдов (8,23).

Студент права Брано Хаџи Стевић рекао је да су ова признања за све студенте веома важна као подстрек за будући рад и стручно усавршавање, али и морална и патриотска обавеза да млади људи остану и помогну бржи развој Републике Српске.

За дугогодишњи рад на Универзитету захвалнице су додијељене сарадницима мр Предрагу Ждралу, Северину Зековићу, Бојани Клачар и Биљани Бакула.

У музичком дијелу програма учествовали су студенти и професори Музичке академије у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву обиљежио је данас славу Свете Ћирила и Методија, обредом ломљења славског колача и литургијом коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

У оквиру прославе одржана је и свечана промоција 32 доктора наука Универзизета.

Извор: Новинска агенција СРНА/ УИС