Обиљежен Дан и крсна слава Правног факултета

На свечаној академији поводом Дана и крсне славе Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву – Светог Петра Цетињског, у уторак 31. октобра, промовисано је 29 дипломираних правника и пет мастера права.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је Правни факултет један од важних стубова Републике Српске, те да је задовољан његовим радом, напоменувши да ове године Правни факултет има изузетне резултате када је ријеч о броју уписаних студената.

Ректор Кулић је истакао да Правни факултет посебну пажњу посвећује међународној размјени студената, али и сарадњи са универзитетима у Европи и свијету, као и да су кренули у акредитацију трећег циклуса докторских студија, што је важно и за Правни факултет и за Универзитет у Источном Сарајеву.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Горан Марковић рекао је да су студенти током школовања имали могућност, не само да слушају квалитетна предавања, него да прођу студентску праксу у више од 20 различитих институција.

Декан Марковић је напоменуо да је Правни факултет све активнији у процесу међународне размјене наставника и студената, те нагласио да у овом тренутку имају два активна “Ерасмус плус” пројекта са универзитетом из Италије.

Према његовим ријечима, ове године су имали 60 одсто више уписаних студената него лани, захваљујући преданом раду и добром представљању.

Такође, декан Марковић је рекао да Правни факултет планира заједничке мастер студије са Европском организацијом за јавно право из Атине и са Уралским федералним универзитом из Руске Федерације.

Најбољем дипломираном правнику Михаилу Крсмановићу, који је током студија остварио просјек оцјена 9,26,  уручена је награда “Професор Богдан Лоза”.

Крсмановић истакао је да су професори студентима пренијели квалитетно знање, те препоручио свима да упишу Правни факултет уколико желе да стекну знање у овој области, те да је уз помоћ Факултета добио прилику да ради у струци.

Данашњој промоцији дипломираних студената и мастера права присуствовали су предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, представници Универзитета у Источном Сарајеву, Бањалуке, Новог Сада, општине Пале, града Источно Сарајево, те гости из јавног и политичког живота.

Непосредно прије одржавања промоције дипломаца, Правни факултет је свечано обиљежио крсну славу – Светог Петра Цетињског ломљењем славског колача у присуству пријатеља ове високообразовне инстируције.

Кум славе Правног факултета, академик Рајко Кузмановић истакао је да овај факултет спада међу најбоље у Српској,  захваљујући плејади професора и декана који су раније били дио ове институције, као и актуелном руководству и професорима Правног факултета.