Обиљежен Дан Медицинског факултета

Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву свечаном академијом, на којој су додијељена признања појединцима који су допринијели развоју Факултета, као и најбољим истраживачима међу студентима и наставницима, 15. октобра је обиљежио Дан Факултета и 26 година постојања.

Медицински факултет је респектабилна институција посвећена највишим стандардима у образовању и научном истраживању. Руководство Факултета годинама је улагало напоре да се одржи и унаприједи квалитет рада. Осим што је Центар за биомедицинске науке темељ за даље стварање сопствених висококвалитетних кадрова, његовим формирањем направљен је велики искорак у области научноистраживачког рада.

“У фази је опремање још једног центра – за рани раст и развој, поред Центра за стоматологију у који су посљедњих година уложена значајна средства. Медицински факултет постао је озбиљна и респектабилна научно-образовна институција“ рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић.

Вршилац дужности декана Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић рекао је да имају много планова, прије свега акредитација преосталих студијских програма – специјалне едукације и рехабилитације и здравствене његе, као и стварање Центра изврсности.

“Додатни корак, након оснивања научноистраживачког центра, је формирање Центра изврсности одакле су већ почели да излазе врло озбиљни радови, високорангирани у међународним часописима“, додао је в.д. декана Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић.

Напоменуо је да је све спремно за покретање студија на енглеском језику од наредне школске године.

„Имаћемо доста кандидата из иностранства, што ће бити сјајна референца и даље отварање и озбиљна интернационализација нашег факултета“ рекао је професор Бокоњић.

За најбољег наставника истраживача за ову годину награђен је докторанд и координатор Центра за биомедицинске науке Бојан Јоксимовић. Његовим истраживањем имунолошких терапија код пацијената обољелих од карцинома доказано је да примјеном одређених блокатора ћелија, које је користио у истраживању, проценат преживљавања пацијената може бити много већи.

“Нас је десет докторанада, пишемо докторске тезе, објављујемо радове у реномираним међународним часописима, доказујући на свјетском нивоу да се бавимо правом науком која може да има велики ефекат, нарочито, што се тиче моје теме, на пацијенте који болују од тумора” рекао је Јоксимовић.

Најбољи истраживач међу студентима је Станија Јовановић из Угљевика, студент шесте године на одсјеку Стоматологија.

“Посјетила сам више конгреса, како доктора стоматологије, тако и студентских, а на конгресу у Загребу сам освојила друго мјесто за најбољу презентацију. Базирала сам се на протетику, дјечију стоматологију и пародентологију, али сам покушала да обухватим цјелокупну стоматологију” поручила је  Јовановићева.

Плакета Медицинског факултета уручена је професору фармакологије у пензији Слободану Миловановићу, а додијељено је и више захвалница, међу којима и Сени Дурутовић из Никшића, која је за вријеме рата са Колом српских сестара прикупљала помоћ у Црној Гори за професоре и студенте овог Факултета.

На Медицинском факултету у Фочи тренутно студира око 1.500 студената из Републике Српске и окружења.

Факултет данас има четири студијска програма – медицина, стоматологија, здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација, а 2014. године заживио је и трећи циклус судија.

Свечаности су присустовали проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за науку, истраживање и развој доц. др Јелена Крунић, декани и професори нашег Универзитета, као и многобројне личности из културног и јавног живота.

Извор: Радио Фоча/Редакција УИС-а