Gran pri za Kamerni hor Muzičke akademije UIS-a na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu

Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dirigent Rade Radović, osvojili su Gran pri na prestižnim Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu, održanim u periodu od 5. do 8. jula.

Pobjedu su ostvarili u konkurenciji deset, uglavnom akademskih horova iz Moskve, Sofije, Beograda, Atine, Segedina, Novog Sada i drugih gradova. Upečatlјivi nastup Kamernog hora izazvao je oduševlјenje, ne samo kod prisutne publike, već i stručne javnosti.

Internacionalne horske svečanosti u Nišu je najstarija manifestacija ove vrste u ovom dijelu Evrope, ove godine je proslavila jubilej – 60 godina od osnivanja.

Na otvaranju festivala, Hor i orkestar RTS iz Beograda je izveo “Karminu buranu” Karla Orfa na velikoj lјetnoj pozornici Niške tvrđave, gdje su bili i takmičarski nastupi horova. Više od 400 učesnika, pjevača, dirigenata, kritičara – ambijent je ovog osobenog i dinamičnog festivala, koji je imao i izuzetno bogat prateći program.

Kada se sve to uzme u obzir, ovaj veliki uspjeh Kamernog hora ima i dodatni značaj – snažnu promociju Muzičke akademije i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i naše države.

Kamerni hor je, kao pobjednik takmičenja nastupio i na zatvaranju festival,  ispraćen ovacijama prisutne publike.