Na Elektrotehničkom fakultetu promovisano 35 inženjera i 3 mastera elektrotehnike

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano promovisano 35 diplomiranih inženjera elektrotehnike i tri mastera elektrotehnike.

Dekan ETF-a prof. dr Zoran Ljuboje čestitao je na uspjehu promovisanim studentima, napominjući da je njih 17 završilo smjer računarstvo i informatika, 15 studenata smjer elektroenergetike i 3 smjer automatika i robotika.

„Danas su dodijelјena priznanja najbolјim studentima, kao i plakete Gradu Istočno Sarajevo i kompaniji ‘Lanako’ iz Banjaluke za svesrdnu pomoć i donacije Fakultetu, kao i plakete našim najbolјim naučnim istraživačima“, rekao je dekan Ljuboje.

Govoreći o upisu studenta na ovaj fakultet u novoj akademskoj godini, dekan je naveo da je do sada prijavlјeno oko 70 studenata.

“Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ove godine ima 135 mjesta, od kojih 105 na budžetu, a ostali su samofinasirajući”, pojasnio je dekan Ljuboje.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić čestitao je promovisanim studentima i pozdravio u ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Steve Pašalića.

„Zahvalni smo Elektrotehničkom fakultetu koji je odgovoran lider Univerziteta i njegova perjanica razvoja od samog nastanka Univerziteta“, istakao je prorektor Bokonjić.   

Gradonačelnik Istočnom Sarajeva Nenad Vuković čestitao je promovisanim inženjerima i masterima elektrotehnike, kao i svima koji su dobili priznanje za pružanje podrške radu ovog fakulteta i njegovoj promociji.

„Zahvalni smo i ponosni što smo kao grad dobili Povelјu Fakulteta sa kojim imamo odličnu saradnju i pomažemo ga na različite načine kao što su stipendije studentima, postdiplomcima, podrška naučnom skupu Infoteh, podrška razvojnim programima ETF-a. Jedan od tih programa ove godine bilo je promovisanje robot-automobila širom istočnog dijela Republike Srpske“, rekao je gradonačelnik Vuković.

On je dodao da Grad prati rad cijelog Univerziteta, a posebno Elektrotehničkog fakulteta.

„U vremenu koje nam predstoji Elektrotehnički fakultet će imati važnu ulogu jer on razvija kadrove koji su potrebni na tržištu rada, što baš ne može reći za sve ostale fakultetete i studijske programe na javnim univerzitetima“, naveo je gradonačelnik.

Promovisani diplomirani inženjer elektrotehnike na smjeru računarstvo i informatika Zorana Štaka, čiji je sveukupni prosjek za vrijeme četvorogodišnjeg školovanja 9,77, istakla je da studiranje na ovom fakultetu podrazumijeva dosta truda i odricanja, ali da se uz dobru organizaciju može sve postići.

“Od ponedjelјka sam zaposlena u kompaniji `Lanako` čiji sam bila stipendista od treće godine studija. Nastavlјam usavršavanje. Za sada sam upisala osnovne studije matamatike, koja je moja velika lјubav, a poslije toga ću razmišlјati o masteru, vjerovatno u inostranstvu”, istakla je Štaka.

Svečanoj promociji u amfiteatru ETF-a u Istočnom Sarajevu prisustvovali su dekani i profesori fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci prof. dr Branko Blanuša, te predstavnici gradske i lokalne vlasti, kao i privrednog, kulturnog i društvenog života ovog područja.