Na Filozofskom fakultetu UIS-a otvoren Centar za podršku licima sa invaliditetom

U prostorijama Filozofskog fakulteta u Palama je 22. juna otvoren Centar za podršku licima sa invaliditetom radi lakšeg zapošljavanja.

Centar je otvoren u okviru projekta „Tranzicija studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, BiH i Crnoj Gori“ koji finansira EU.

Stručni savjetnik načelnika opštine Pale Srđan Šekara istakao je da će opština iz budžeta finansirati nabavku opreme u Centru da bi bio u potpunosti prilagođen za studente sa invaliditetom.

Profesor na Katedri za pedagodiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Biljana Sladoje Bošnjak izjavila je da je Centar namijenjen studentima sa invaliditetom i srednjoškolcima.

Ona je naglasila da studenti sa invaliditetom treba da budu u istoj poziciji kao i svi ostali.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Vladimir Vladičić izrazio je zadovoljstvo što je Centar otvoren i istakao da ova visokoškolska ustanova ulaže napore da svim studentima obezbijedi najbolje uslove za studiranje.

Asistent Medicinskog fakulteta u Foči, kao i na Katedri za pedagogiju na Palama, Ranka Perućica rekla je da će jedna od aktivnosti Centra za podršku studentima sa invaliditetom, osim olakšanog procesa učenja, biti i povezivanje sa tržištem rada.

“Pravo na rad je osnovno pravo koje ne smije biti uskraćeno nikome. Osobe sa invaliditetom treba da podstičemo na rad”, istakla je Perućica.

Apsolvent na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Goran Ristić, koji je prošle godine učestvovao u programu razmjene studenata, pohvalio je sve profesore, mentore koji su učestvovali u programu jer su pokazali da studenti sa invaliditetom nisu zapostavljeni.

Ciljevi međunarodnog  projekta „Trans2Work“ (School-to-Work Transition for Higher education students with disabilities in Serbia, Bosnia & Herzegovina and Montenegro) su:

  1. a) da pripremi i unaprijedi visokoobrazovne institucije u pogledu pružanja podrške studentima sa invaliditetom u njihovoj  tranziciji  od  fakulteta do  radnog mjesta korišćenjem i praćenjem standarda i politika Evropske unije;
  2. b) da poveže visoko obrazovanje sa radnim okruženjem koje je primjereno osobama sa invaliditetom;
  3. v) da asimilira tranzicione mogućnosti i vještine sa praksama i politikama Evropske unije;
  4. g) da pripremi poslodavce da bolje razumiju potrebe zaposlenih lica sa invaliditetom u cilju kreiranja i ponude novih radnih mjesta za ove osobe.

Osnovna ciljna  grupa kojima je ovaj projekat namijenjen jeste široka grupa postojećih i budućih diplomaca sa  invaliditetom  i poslodavaci iz privatnog i iz javnog sektora.

Izvor: VEB redakcija/SRNA