Na Pedagoškom fakultetu UIS-a održana radionica u okviru projekta „Dani Vase Pelagića“

Na Pedagoškom fakultetu u Bijelјini Univerziteta u Istočnom Sarajevu je 15. juna realizovana radionica na temu „Učitelј u Pelagićevo vrijeme i u modernom dobu“ u sklopu višegodišnjeg projekta koji nosi naziv „Dani Vase Pelagića“.

Pedagoški fakultet u Bijelјini je prije tri godine pokrenuo okuplјanje pedagoških radnika Republike Srpske i Republike Srbije u okviru ovog projekta, a tema ovogodišnjeg susreta temelјila se na uviđanju sličnosti i razlika između učitelјskog poziva u prošlosti i danas.

„Pokušali smo da utvrdimo na kakve su poteškoće nailazili prosvjetni radnici u Pelagićevo vrijeme, a pred kakvim izazovima se nalaze moderni učitelјi, ističući istovremeno i prednosti koje je svako tih doba nosilo sa sobom“, saopšteno je sa Pedagoškog fakulteta.

U okviru plenarnih izlaganja, učesnicima su se obratili rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić i dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević.

Obojica su istakli važnost ovakvih projekata za unapređenje i promociju interkulturnih vrijednosti mladih Srpske i Srbije kroz njihov zajednički angažman u istraživačkim projektima manjeg obima.

„Ovakvim aktivnostima Pedagoški fakultet u Bijelјini je prepoznat kao važan činilac u očuvanju i njegovanju tradicije srpske kulturnne i pedagoške misli. Važnost ove manifestacije i projekta Pedagoškog fakulteta prepoznalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje je i glavni pokrovitelј i sufinansijer današnjih aktivnosti“, navedeno je u saopštenju Pedagoškog fakulteta.

Ovaj projekat je svrstan u projekte međunarodnog značaja, a u realizaciji su učestvovali profesori Pedagoškog fakulteta: koordinator i idejni tvorac prof. dr Vlado Simenunović,  menadžer, dekan prof. dr. Dalibor Stević, doc. dr Sanja Milić, doc. dr Milena Ivanović, prof. dr Tatjana Dumitrašković, mr Suzana Bunčić, Maja Perdan, ma i  Goran Ćeklić, ma.

U realizaciji radionica učestvovao je veliki broj nastavnika iz Republike Srpske i Republike Srbije.