Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Filozofski fakultet predstavlјeni na Samitu 16+1 u kineskom gradu Ningbou

Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu u sastavu prof. mr Sandra Ivanović, koordinator Univerziteta za odnose sa kineskim univerzitetima, i doc. dr Bojana Pavlović, rukovodilac Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta UIS-a, učestvuju na Samitu 16+1 Kine i zemalјa Centralne i Jugoistočne Evrope, koji se održava i kineskom gradu Ningbou od 8. do 12. juna 2018. godine, a osim pomenutih zemalјa okuplјa i oko 100 članica iz Azije, Afrike i Australije.

U okviru Samita održavaju se i konferencije o visokom obrazovanju, biznis forum Alijanse „Novi put svile“ kao i Sajam univerziteta zemalјa 16+1.

U okviru konferencije o visokom obrazovanju, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu dogovorili su realizaciju programa razmjene između univerziteta u Kini i UIS-a. S tim u vezi, u narednom periodu studenti srpskog jezika sa tri univerziteta iz Kine boraviće na Filozofskom fakultetu UIS-a.

Delegacija UIS-a dogovorila je i konkretne korake u vezi sa učešćem u zajedničkim projektima UIS-a, univerziteta iz Evropske unije i NR Kine.

U okviru biznis foruma Alijanse „Novi put svile“, čiji je UIS jedan od osnivača, razgovarano je o realizaciji projekata koji su kandidovani prošle godine tokom boravka naše delegacije na Prvom biznis forumu, a odnose se na formiranje zajedničke online platforme koja broji preko 150 članica iz tridesetak zemalјa.

U okviru Samita, održan je i Sajam univerziteta Kine i zemalјa Jugoistočne Evrope, na kome je učešće uzelo preko 300 univerziteta, a posebna čast ukazana je predstavnicima Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji su dobili priliku da prvi predstave naš Univerzitet. Tokom Sajma, na štandu UIS-a delegacija je predstavila i turističke potencijale Republike Srpske.

U poslednje tri godine Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je napravio značajne iskorake u međunarodnoj saradnji, a zahvalјujući aktivnostima Katedre za sinologiju, Filozofski fakultet UIS-a još jednom je na ovom eminetnom skupu potvrdio svoju lidersku poziciju u čitavom regionu kada je u pitanju saradnja sa NR Kinom, a sam Univerzitet u Istočnom Sarajevu, zahvalјujući tome postao je, prema riječima dopisnika iz BiH Nacionalne kineske agencije SINHUA, „najsvjetlija tačka sveukupne saradnje između BiH i NR Kine“.