„Učitelјijada 2018“ okupila više od 500 studenata iz zemlje i regiona

U organizaciji Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Bijelјini je 12. i 13. maja održana manifestacija „Učitelјijada 2018“ koja je okupila više od 500 učesnika iz zemlјe i regiona.

U okviru ove tradicionalne sportsko-edukativne manifestacije, koja se po prvi put održala u Bijelјini, takmičari su se nadmetali u  šest sportskih vještina: odbojka, futsal, košarka, šah, stoni tenis i besjedništvo.

Organizatori „Učitelјijade“ su istakli da, s obzirom da je učitelјski poziv temelј dalјeg obrazovanja, ovakvi susreti studenata i njihovih profesora  u velikoj mjeri služe za razmjenu iskustava u dosadašnjem radu.

Na svečanom otvaranju manifestacije rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić rekao je da je kvalitet učitelјske profesije od nemjerlјivog značaja za društvo jer su učitelјi neko sa kim se prvo susreću najmlađe generacije i dalјe ih usmjeravaju na više nivoe obrazovanja.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijelјini prof. dr Dalibor Stević istakao je da na ovogodišnjoj manifestaciji, pored studenata iz Bijelјine, po prvi put učestvuju i studenti Filozofskog fakulteta iz Pala i iz Banjaluke.

Važno je napomenuti da se Učitelјijada organizuje od kako su osnovani  učitelјski fakulteti, a osim duge tradicije, ona je i obavezna u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i novim Zakonom o obrazovanju, kako bi se moglo pristupiti analizi i razmjeni iskustava iz oblasti pristupa izučavanja studijskih smjerova i oblikovanje osnovnog obrazovanja za dalјi rad u praksi.

Pedagoški fakultet u Bijelјini svake godine isprati od 160 do 200 svršenih studenata sa tri studijska programa: razredna nastava, predškolsko vaspitanje i nastavnici tehničkog i informatike. Ova godina je značajna, ne samo po prvoj organizovanoj Učitelјijadi u Bijelјini, nego i po jubileju – 25 godina rada Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.