Sastanаk konzorcijuma Erazmus+ KA2 projekta „STINT“

Univerzitet u Tuzli, 17. i 18. aprila, bio je domaćin sastanka konzorcijuma Erazmus + KA2 projekta “Strenghtening of Internationalization in B&H Higher Education – STINT“ čiji je koordinator za Bosnu i Hercegovinu Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Tema prvog dana sastanka bila je internacionalizacija u procesu akreditacije, odnosno zastuplјenost internacionalizacije u kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa u različitim obrazovnim sistemima. Na sastanku je prezentovana situacija u Portugalu, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Učesnicima sastanka predstavlјeni su i Evropski kriterijumi i iskustva u internacionalizaciji, povezanost kriterijuma za akreditaciju u BIH sa “ECA“ kriterijumima za internacionalizaciju, a predstavlјen je i Nacrt vodiča kriteriterijuma za akreditaciju u BiH.

Drugog dana sastanka učesnici projekta predstavili su pregled projektom predviđenih aktivnosti koje su do sada realizovali na matičnoj instituciji. Predstavlјeni su izvještaji mentora o pilot aktivnostim, te je  dogovoren dalјi tok aktivnosti u projektu.

U projektu “STINT”, koji je ušao u treću završnu godinu realizacije, učestvuju svi javni univerziteti u BiH, Univerzitet „KU Leuven“ (Belgija), „Buckingamshire New University“ (Velika Britanija), kao i „Instituto Politechnico do Porto“ (Portugal).

Projektni partneri su i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, te Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.

Koordinator projekta je Univerzitet „KU Leuven“ iz Belgije.

Sastanku konzorcijuma, u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovali su prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Siniša Berjan, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom doc. dr Srđan Lalić, prof. dr Stevan Stević, koordinator za osiguranje kvaliteta mr Nenad Marković, stručni saradnik za osiguranje kvaliteta Jelena Gigović i viši stručni saradnik za finansijsku podršku projektima Todor Obradović.

Dodatne informacije o “STINT” projektu možete pronaći na: www.stint-project.net.