Predstavnici Grada Istočno Sarajevo i Elektrotehničkog fakulteta UIS-a poklonili automobil-robote srednjoškolskim centrima

Grad Istočno Sarajevo pomogao je studentima Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu izradu autonomnih multifunkcionalnih automobila-robota, koji bi trebalo da učenicima srednjih škola sa područja grada približe napredne tehnologije i omoguće im da tokom srednjoškolskog obrazovanja steknu specifična znanja iz oblasti automatike, elektronike, informatike i mehatronike.

Cilј projekta jeste promocija nauke i tehnologije, kao i samog Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Multifunkcionalni automobil-robot „Arduino kit“ uručen je, 16. aprila, Srednjoškolskom centru “Pale” i Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ Sokolac, a biće poklonjen i ostalim srednjoškolskim centrima sa područja Istočnog Sarajeva – SŠC „Istočna Ilidža“ i SŠC „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo.

Automobil-robot će učenici moći da koriste tokom nastavnog procesa, prvenstveno na časovima informatike i računarstva, i na taj način steknu znanja i praktična iskustva iz određenih oblasti koje nisu definisane planovima i programima srednjoškolskog obrazovanja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da predstavnici Grada Istočno Sarajevo uvijek ističu značaj Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naročito Elektrotehničkog fakulteta, koji ima visok nivo kvaliteta i znanja, po čemu je nadaleko poznat.

„Za to su zaslužni svi koji rade na tom fakultetu, jer su uspjeli da za 20-ak godina, koliko Fakultet funkcioniše u Republici Srpskoj, dostignu nivo i renome po kojem su poznati, kako u samoj RS, tako i mnogo šire“, rekao je Vuković.

Prema gradonačelnikovim riječima, Grad Istočno Sarajevo izdvojio je određena sredstva kojima je podržao ovaj projekat profesora i studenata, koji pokazuju da imaju znanje i sposobnost da naprave tehnološke inovacije.

„Ovo je veoma važno jer je ovo i način da pokažemo srednjoškolcima u četiri škole na području Istočnog Sarajeva da imaju mogućnosti da studiraju i ostvare značajne uspjehe na području grada, te da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima fakultete na kojima se može steći znanje“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je rekao da predstavnici Grada, upravo s tim cilјem, obilaze srednje škole, a činiće to i ubuduće u saradnji sa drugim fakultetima, kako bi učenicima srednjih škola objasnili da vrijedi studirati na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Vuković je najavio takmičenje učenika srednjih škola iz Istočnog Sarajeva, koje bi trebalo da bude održanio krajem godine, a koje će biti prilika da učenici pokažu znanja iz oblasti informatike i programiranja.

Izvor: VEB redakcija/Grad Istočno Sarajevo