Ambasador Italije u BiH posjetio Rektorat UIS-a

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić, sa saradnicima, danas je u Rektoratu ugostio ambasadora Italije u BiH Nј.E. Nikolu Minasija.

Rektor Pašalić ukratko je prezentovao strukturu i aktivnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglasivši koliko je bitan segment međunarodne saradnje, kako sa evropskim univerzitetima, tako i onim širom svijeta. Istakao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima značajnu saradnju sa nekoliko univerziteta iz Italije, ali da novo rukovodstvo našeg Univerziteta želi da proširi tu mrežu.

Nј.E. Nikola Minasi čestitao je rektoru Pašaliću na imenovanju, te izrazio zadovolјstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o budućoj saradnji u okviru projekata i programa razmjene studenata i nastavnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa italijanskim univerzitetima, potom o mogućnostima izučavanja italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu UIS-a, kao i o organizovanju kulturnih, tematskih večeri gdje bi profesori i studenti Muzičke akademije izvodili djela italijanskih kompozitora.

Planirano je da u maju ove godine, kada se obilјežava Dan Univerzita i Dan Filozofkog fakulteta, ambasador Italije u BiH Nј.E. Nikola Minasi otvori izložbu posvećenu šezdesetogodišnjici od potpisivanja Rimskog sporazuma i “rađanja Evropske unije”, te da održi predavanje studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Današnjem sastanku prisustovali su prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić i prorektor za nastavu doc. dr Vera Ćevriz – Nišić, kao i saradnik u Ambasadi Italije u BiH Validan Pulјić.