U Istočnom Sarajevu održana promocija Takmičenja za najbolјu tehnološku inovaciju

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održana promocija 12. Takmičenja za najbolјu tehnološku inovaciju, koje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Portparol Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske Dragana Rađen rekla je da cilј održavanja promocije jeste da se mladi inovatori zainteresuju i uklјuče u takmičenje koje je veoma korisno jer, osim što mogu osvojiti vrijedne novčane nagrade, imaju priliku da dosta nauče o tome kako svoju inovaciju predstaviti na tržištu.

Na ovom takmičenju mladi lјudi mogu da nauče kako uobličiti svoju ideju, napraviti biznis plan i pruža im se mogućnost da se susretnu sa potencijalnim investitorima. Prijave traju do 20. aprila, a mogu se prijaviti svi koji imaju ekipu od najmanje tri člana i realizovanu inovaciju ili inovaciju pred realizacijom. Nagradni fond iznosi 38 000 KM. I ove godine, kao i prethodne, ima izdvojena nagrada za najbolјi studentski tim i najbolјi srednjoškolski tim kako bismo motivisali što veći broj mladih lјudi da se prijave za takmičenje“, rekla je Rađen, podsjećajući da je za 11 godina, otkako se održava Takmičenje za najbolјu tehnološku inovaciju, nagrađeno oko 86 timova u ukupnoj vrijednosti 396 000 KM.  

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Siniša Berjan rekao je da je Univerzitet prethodnih godina podržavao organizaciju ovog takmičenja i da će nastaviti i dalјe.

Ovo takmičenje ima za cilј da motiviše i mobiliše studente i mlade lјude da povežu nauku, privredu i informacione tehnologije. Veoma je bitno da se što veći broj, prije svega mladih, lјudi zainteresuje za ovo takmičenje i predstavi svoje ideje, te da steknu neophodna znanja da bi poslije svoje ideje predstavili na tržištu. Cilј je da zainteresuju naše privrednike kako bi profit od tih inovacija ostao u Republici Srpskoj“, rekao je prorektor Berjan.

Timovi se mogu prijavlјivati od 15. marta do 20. aprila putem sajta www.inovacija.org

Današnjoj promociji su prisustvovali studenti i nastavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.