Svečano otvoren “Jahorinski poslovni forum 2018”

Danas je na Jahorini svečano otvorena sedma naučna konferencija sa međunarodnim učešćem “Jahorinski poslovni forum 2018” u organizaciji Ekonomskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Konferencija se održava u hotelu “Termag” do 24. marta, a biće predstavlјeno 44 naučna rada, uz učešće 90 učesnika iz Mađarske, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić rekao je da je “Jahorinski poslovni forum” jedna od važnijih naučnih konferencija. “Turizam je katalizator i ekonomskog, i populacionog razvoja svakog društva, što je za nas veoma značajno i predstvalјa novu paradigmu razvoja globalnog turizma”, rekao je rektor Pašalić, dodajući da je Univerzitet krenuo stabilnom putanjom, te da se nada da će i mlađe generacije koje dolaze da nastave u tom smjeru.

Rektor Pašalić će na ovoj konferenciji govoriti o razvoju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i dostignutom stepenu razvoja turističke djelatnosti i turističkih regija Srpske u cjelini.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić istakao je da je “Jahorinski poslovni forum” postao tradicionalan, respektabilan i prepoznatlјiv skup, koji omogućava prenošenje i komercijalizaciju znanja, podstiče konkurentnost, te doprinosi razvoju Republike Srpske.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske prof. dr Predrag Gluhaković je naglasio kako je “Jahorinski poslovni forum” jedan od događaja koji vraća Jahorinu na nekadašnje staze, te izrazio uvjerenje da će zaklјučci konferencije doprinijeti unapređenju domaće turističke privrede.

Vršilac dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta Pale doc. dr Marko Đogo istakao je da „Jahorinski poslovni forum” okuplјa ekonomske eksperte iz regiona, napominjući da je zadatak nauke, s obzirom na to da ne postoji sama radi sebe, da otkrije uzroke stvari, te izrazio nadu da će prijavlјeni naučni radovi na ovoj konferenciji tome doprinijeti.

V.d. dekana Ekonomskog fakulteta Pale naglasio je da su neki od ranijih naučno-stručnih radova znatno doprinijeli intenzivnijem razvoju Jahorine kao vrhunske turističke destinacije.

Svečanom otvaranju naučne konferencije na Jahorini prisustvovali su v.d. prorektora za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Siniša Berjan, v.d. prorektora za nastavu doc. dr Vera Ćevriz-Nišić, profesori Univerziteta, predstavnici vlasti, kao i gosti iz privrednog i kulturnog života Srpske.