Otvoren naučno- stručni simpozijum „Infoteh-Jahorina 2018“

Sedamnaesti međunarodni naučno-stručni simpozijum „Infoteh–Jahorina 2018“, čiji je organizator Elektorotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, otvoren je danas na Jahorini u hotelu „Bistrica“

Ovogodišnji simpozijum okupio je naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom, a radove će izložiti 320 autora iz devet zemalјa.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Ljuboje, koji je i predsjednik Organizacionog odbora sedamnaestog naučno stručnog simpozijuma “Infoteh”, kaže da je ovo jedan od najvećih skupova ovog tipa u regionu.

“Ove godine prijavlјeno je 190 radova, od kojih je prihvaćeno 155. Izuzetno smo zadovolјni odzivom”, rekao je dekan Ljuboje.

Želјko Despotović, viši naučni saradnik u beogradskom Institutu “Mihajlo Pupin”, rekao je da je organizovanje “Infoteha” važno iz više razloga – zbog međusobnog povezivanja lјudi u okruženju, te zajedničkog učešća na evropskim projektima i konkretnim projektima u industriji.

“Skup je važan i za edukaciju mladih koji dolaze na simpozijum, jer je za njih ovo najveće iskustvo, neka vrsta ulaznice za veće simpozijume i konferencije”, istakao je Despotović.

Profesor Stevan Stankovski sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu izjavio je da je napredak vidlјiv iz godine u godinu, što se ne odnosi samo na broj radova, nego prije svega na njihov kvalitet i oblasti kojima se bavi ovaj simpozijum.

“Ove godine smo prvi put uveli i proveru da li je neki rad plagijat, što je veoma značajno, jer, nažalost, i u naučnom svetu se dešavaju prevare, najčešće na simpozijumima i kod objavlјivanja radova u časopisima. Mislim da je ovaj simpozijum prvi u regionu koji je uveo ovakvu vrstu provere radova i to je ogroman napredak”, naglasio je prof. dr Stankovski.

Rad simpozijuma odvijaće se u okviru sesija, okruglih stolova, predavanja po pozivu i prezentacija, a posebna pažnja biće posvećena mladim istraživačima i studentima kroz studentsku sesiju.

Otvaranju skupa prisustovali su prorektor za umjetnost, kulturu i sport UIS-a prof. mr Sandra Ivanović, v.d. prorektora za nastavu doc. dr Vera Ćevriz–Nišić, v.d. prorektora za nauku istraživanje i razvoj doc. dr Siniša Berjan, dekani, profesori, predstavnici lokalne vlasti, studenti i drugi gosti.

Organizator skupa, koji će trajati do 23. marta, je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Foto: Darko Kovačević