Saradnja UIS-a sa prestižnom Svjetskom asocijacijom za zaštitu životne sredine i ruralni razvoj

V.d prorektora za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) doc. dr Siniša Berjan, koji je i šef Katedre za agroekonomiju i ruralni razvoj na Polјoprivrednom fakultetu, i dekan Ekonomskog fakulteta Brčko doc. dr Srđan Lalić, učestvovali su na 9. Međunarodnoj konferenciji za životnu sredinu i ruralni razvoj, održanoj u Jezinu (Mjanmar), od 24 do 26. februara 2018. godine.

Organizatori konferencije bili su Međunarodna Asocijacija za životnu sredinu i ruralni razvoj (International Society for Environmental and Rural Development – ISERD) sa sjedištem u Tokiju (Japan) i državni Polјoprviredni Univerzitet iz Jezina (Mjanmar).

Pomenuti profesori sa UIS-a su prezentovali tri naučna rada i predsjedavali sekcijom „Agroekonomija i ruralni razvoj“.

Dan prije konferencije održan je sastanak predsjedništva ISERD-a na kom je potpisan Sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i ISERD-a, te je naglašena važnost saradnje i izražena spremnost za izvođenje zajedničkih aktivnosti u budućem periodu.

Na istom sastanku je predsjedništvo ISERD-a dalo pismeno podršku organizaciji „Privrednog foruma Brčko 2018“ i obavezalo se da će kroz svoje komunikacione kanale i mreže promovisati Forum.

Predsjedništvo ISERD-a je predložilo i usvojilo reizbor prorektora Berjana na mjesto regionalnog predsjednika te svjetski respektabilne i prestižne asocijacije do 2020. godine, čime je ukazana velika čast, ne samo profesoru Berjanu, već je to izuzetno priznanje i za Univerzitet u Istočnom Sarajevu (više informacija dostupno na zvaničnoj web stranici ISERD-a: http://www.iserd.net/?page_id=14).

Tokom ceremonije otvaranja konferencije posebno su istaknute buduće perspektive saradnje sa UIS-om i svi učesnici konferencije su pozvani da učestvuju na konferencijama UIS-a, a posebno na Međunarodnom polјoprivrednom simpozijumu „AGROSYM“ koji se tradicionalno svake godine održava na Jahorini.  ISERD je partner u organizaciji pomenute UIS-ove konferencije.