Na Muzičkoj akademiji UIS-a svečano otvorena manifestacija „Dani Vojina Komadine“

Manifestacija „Dani Vojina Komadine“, posvećena dvadesetogodišnjici od smrti istaknutog kompozitora, prvog generalnog sekretata ANURS-a i prvog dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, svečano je otvorena sinoć u punoj koncertnoj sali Muzičke akademije.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić pozdravio je posjetioce na svečanom otvaranju manifestacije ističući da je izuzetno značajno sjećati se utemelјivača Univerziteta, naročito u godini obilјežavanja značajnog jubileja – četvrt vijeka postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Svi bi trebalo da idemo onim putem koji je naš veliki kompozitor Vojin Komadina utabao. To uspješno radi Muzička akademija koja je biser našeg Univerziteta s obzirom na rezultate koje postižu profesori, saradnici i, naravno, studenti“, naglasio je v.d. rektora Pašalić.

Manifestacija je otvorena nastupom Dječijeg hora Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo, a svoj repartoar su predstavili i učenici Osnovne muzičke škole “Vojin Komadina” iz Zvornika. Tokom programa prikazan je i kratki dokumentarni film o životu i djelu ovog velikog umjetnika.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da ova manifestacija daje nemjerlјiv doprinos razvoju potencijala mladih stvaralačkih snaga, jer je Muzička akademija ta koja stvara nove generacije mladih umjetnika.

“Spajajući svoja djela sa djelima istaknutih umjetnika sa ovih prostora, kao što je Vojin Komadina, mladi danas daju nemjerlјiv doprinos razvoju kulture, što predstavlјa najveću snagu i značaj ove manifestacije”, naglasila je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu je dugogodišnji partner Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i primjer vrijednog, promišlјenog i obrazovnog subjekta u kulturi društva u Srpskoj.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Dražan Kosorić rekao je da je Komadina jedan od najznačajnijih jugoslovenskih, BiH i srpskih ličnosti iz svijeta umjetničke muzike, koji je bio i jedan od osnivača Muzičke akademije.

“Potrudićemo se da ova manifestacija postane tradicionalna kako bismo okuplјali kompozitire, muzičke stvaraoce, izvođače, muzičke pedagoge i teoretičare, da bi se na taj način više pažnje posvetilo domaćem stvaralaštvu i savremenoj umjetničkoj muzici, koja na našim prostorima nije dovolјno zastuplјena”, rekao je dekan Kosorić.

Profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu mr Zoran Komadina, koji je sin akademika Vojina Komadine, rekao je da će dvodnevni program ovogodišnje manifestacije biti posvećen stvaralaštvu njegovog oca i da će posjetioci moći da čuju mnogo njegovih djela.

“Cilј je da se ta muzika ponovo čuje, da se podsjete oni koji su nešto čuli i znali o kompozitoru Komadini, ali i da se ova sredina opet pokrene i da joj se da dodatni impuls, kako bi se i neka druga dešavanja vezala za `Dane Vojina Komadine`”, rekao je Komadina.

U okviru dvodnevne manifestacije biće održana predavanja o kompozitorskom stvaralaštvu Vojina Komadine, a u koncertnom dijelu programa manifestacije nastupiće profesori i studenti sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji s kolegama sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport UIS-a prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta UIS-a prof. dr Dejak Bokonjić, dekani pojedinih fakulteta UIS-a, profesori i studenti Muzičke akademije UIS-a i Univerziteta u Sarajevu, predstavnici lokalne vlasti, članovi porodice akademika Vojina Komadine i brojni poštovaoci njegovog stvaralaštva.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kralјevini Jugoslaviji, a rano djetinjstvo proveo u Crnoj Gori (Bar, Kotor), Bih (Bihać) i Srbiji (Sremska Kamenica), gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu koji postaje trajnija destinacija porodice.

Srednju muzičku školu “Stanković” završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine. Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Za svoj stvaralački rad Komadina je dobio veliki broj nagrada i priznanja. Još kao student dobitnik je nekoliko nagrada. Nagrađivana su njegova djela različitih žanrova, od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.