Sastanak predsjednika NSRS Nedelјka Čubrilovića i vršioca dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Steve Pašalića

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedelјko Čubrilović razgovarao je 27. novembra u Banjoj Luci sa vršiocem dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevom Pašalićem o sistemu i značaju visokoškolskog obrazovanja, pobolјšanju zakonskih rješenja i unapređenja saradnje javnih univerziteta u Republici Srpskoj.

Predsjednik Čubrilović je rekao da očekuje da visokoškolsko obrazovanje Republike Srpske bude bolјe i funkcionalnije organizovano i usklađeno sa realnim sektorom i potrebama društva.

Vršilac dužnosti rektora prof. dr Stevo Pašalić informisao je predsjednika Čubrilovića o stanju na ovom Univerzitetu, ističući da se nastavni proces odvija nesmetano i da rukovodstvo Univerziteta redovno izvršava svoje zakonske obaveze.

Predsjednik  Čubrilović poželio je nastavak uspješnog rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu, posebno u oblasti istraživanja i razvoja nauke i visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Predsjednik Čubrilović i prof. dr Stevo Pašalić saglasili su se da je neophodno ili donijeti novi zakon o visokom obrazovanju, ili izvršiti izmjene i dopune postojećeg zakona kako bi se u potpunosti regulisao sistem visokog obrazovanja, a po uzoru na uređenje i najbolјu praksu na značajnim univerzitetima u Srbiji i Evropskoj uniji.

Takođe, predsjednik Čubrilović je izrazio zahvalnost profesoru Pašaliću za njegov doprinost sistematičnom istraživanju i prezentovanju demografskog i socijalnog stanja stanovništva Republike Srpske, koje je veoma važno za planiranje i ukupan razvoj Republike Srpske.

Izvor – narodnaskupstinars.net