Obilјežen Dan Ekonomskog fakulteta Pale UIS-a

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano promovisano 8 magistara ekonomskih nauka, 10 magistara ekonomije, 4 mastera ekonomije, te 79 diplomiranih ekonomista i diplomiranih ekonomista za turizam i hotelijerstvo.

Svečanost na Ekonomskom fakultetu u Palama održana je u okviru obilјežavanja Dana Fakulteta, 65 godina postojanja i 24 godine rada u Republici Srpskoj.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Ljubiša Vladušić rekao je da su danas uručena priznanja i nagrade najbolјim studentima, te promovisana 21. generacija diplomiranih ekonomista, 17. generacija magistara ekonomskih nauka i četvrta generacija magistara i mastera ekonomije.

“Danas ukupno 101 student dobija diplomu. Ovaj Fakultet i Univerzitet u Istočnom Sarajevu je ponosan na takve podatke, posebno ako imamo u vidu veliki problem sa novim mladim lјudima koji sve manje upisuju fakultete, gdje je u pitanju natalitet, konkurencija privatnih univerziteta i odlazak mladih iz BiH”, istakao je dekan Vladušić.

On dodaje da se Ekonomski fakultet može pohvaliti da je u ovoj godinu na prvom i drugom ciklusu upisao novih 145 studenata.

Prema njegovim riječima, ono što je najvažnije jeste kvalitet i znanje i činjenica da na Fakultetu uz znanje i određene vještine studentima pokušavaju da obezbijede praksu u institucijama.

“Tu nam pomaže Ugovor potpisan između javnih ekonomskih fakulteta ovog regiona. Nas 25 je potpisalo taj sporazum koji će obezbijediti prohodnost studentima i profesorima u cilјu sticanja tog novog kvaliteta”, naglasio je dekan Vladušić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedna od najvažnijih institucija, koja je stub ostanka i opstanka naroda na području Grada Istočnog Sarajeva.

“Univerzitet i Grad Istočno Sarajevo zajedno su se rodili i zajedno se razvijaju skoro 25 godina. Mi smo svjesni da je i zbog Univerziteta ovo naše područje možda najpoželјnije za život na području istoka Republike Srpske – od Bijelјine do Trebinja”, istakao je gradonačelnik Vuković.

Čestitajući Ekonomskom fakultetu 65 godina postojanja i 24 godine rada na području Republike Srpske, Vuković je zahvalio svima onima koji su od 1993. godine učestvovali u stvaranju ove visokoškolske ustanove.

Najbolјi student drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu sa prosjekom 10 je Milica Bojat, koja priznaje da je put do uspjeha težak.

“Do svake diplome je teško doći, ali nauka je nešto čime volim da se bavim i jednostavno mi nije problem da učim, da se usavršavam i time sam došla do ovoga”, kaže Bojatova.

Ona dodaje da planira da upiše i treći ciklus studija, ali vjerovatno u Srbiji, s obzirom da na Palama ne postoji Bolonjski program za treći ciklus studija.

Diplomirani ekonomista za turizam i hotelijerstvo Slađana Starčević rekla je da je uložila mnogo truda i zalaganja da bi ostvarila zacrtani cilј.

“To smo svi uspjeli uz pomoć profesora, koji su nam izašli maksimalno u susret i trudili se da nam pomognu u školovanju”, rekla je Starčevićeva.

U umjetničkom dijelu svečanosti nastupili su studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečanosti na Ekonomskom fakultetu u Palama prisustvovali su prorektor za studentska pitanja,  kulturu, umjetnost i sport UIS-a prof. mr Sandra Ivanović, dekani brojnih fakulteta Univerziteta, predstavnici lokalne vlasti, kao i brojni univerzitetski profesori, te prijatelјi i porodice promovisanih studenata.

Izvor: SRNA/VEB redakcija UIS-a