Ministarsvo prosvjete i kulture objavilo konkurse za studentske stipendije

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je četiri konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj i jedan konkurs za dodjelu stipendija studentima studija u inostranstvu.

„Studentima koji studiraju u Republici Srpskoj u idućoj godini biće dodijelјeno 1000 stipendija, a studentima u inostranstvu 70 stipendija“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević.

U budžetu za 2018. godinu planirano je 1.970.000 maraka za studente u Republici Srpskoj i 191.000 KM za studente iz Republike Srpske u inostranstvu.

„Konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeliće se 730 stipendija, u kategoriji ostalih  studenata prvog ciklusa studija će se dodijeliti 236 stipendija, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica će se dodijeliti 15 sipendija, dok će se studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske dodijeliti 19 stipendija“, rekao je Malešević.

On je istakao da će konkursi biti otvoreni 30 dana, odnosno do 18. decembra 2017. godine.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pojasnila je da studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji studiraju u inostranstvu na studijskim programima koji se ne izvode u Republici Srpskoj, trebaju imati položene ispite iz prethodnih godina studija sa  prosječnom ocjenom 9,00.

Prema njenim riječima, najniža prosječna ocjena koju studenti treba da ostvare da bi konkurisali u kategoriji uspješnih studenata je 8.50, dok je najniža prosječna ocjena koju studenti sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama treba da ostvare 8,00.

U kategoriji ostalih  studenata prvog ciklusa studija najniža prosječna ocjena koju studenti treba da ostvare je 7,50.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti prvog ciklusa studija koji studiraju u Federaciji na studijskim programima koji se ne izvode na VŠU u Republici Srpskoj.

„Uslov za studente sa invaliditetom  prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica je da nisu obnovili upisanu godinu studija“, rekla je Pejić.

Prema njenim riječima, pravo da konkurišu imaju i brucoši koji su tokom srednjoškolskog obrazovanja osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama.

Konkursi su dostupni na Portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net), na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.​​

Izvor: vladars.net