Održan Info-dan „CULTURWB“ projekta

Tim Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji učestvuje u projektu “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu – izgradnja kompetencija za menadžment baština i kulturnog turizma – CULTURWB” održao je Info-dan o cilјevima, rezultatima i važnosti ovog projekta.

Info-dan je održan 9. novembra na Ekonomskom fakultetu Pale, a značaj sprovođenja ovog Erazmus + projekta, koji je osmišlјen u okviru saradnje EU i zemalјa regiona, prezentovali su prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta UIS-a prof. dr Dejan Bokonjić, rukovodilac projekta prof. dr Branislav Mašić i menadžer i istraživač na projektu dr Dajana Vukojević.

Kao jedna od aktivnosti u okviru projekta, najavlјeno je pokretanje Programa cjeloživotnog učenja koji će biti organizovan kroz sedam kurseva, a nastava će početi da se izvodi 8. decembra na Ekonomskom fakultetu Pale.

Prof. dr Branislav Mašić pozvao je zainteresovane da se prijave za učešće u kursevima ističući da je to način da se razvijaju kompetencije lјudi koji se bave oblastima kulturnog turizma.

“Želim da pozovem sve one koji rade u oblasti turizma, ali i ostale da se odazovu ovom programu. Oni će pohađati sedam kurseva iz oblasti marketinga, menadžmenta, finansiranja proizvoda kulturnog turizma, kulturnog nasleđa, strategije socijalnih medija, strategije pozicioniranja turističkog proizvoda na turističkim destinacijama i sl. U ovoj prvoj fazi, sredstva su obezbijeđena iz projekta, tako da će kursevi biti besplatni. Biće nam zadovolјstvo da organizujemo nastavu, najvjerovatnije petkom i subotom, a biće i dosta individualnog rada za polaznike kurseva“, rekao je profesor Mašić.

Napominjući da bi projekat „CULTURWB“ trebalo da traje tri godine, profesor Mašić je rekao da je to jedan iz grupe projekata EU za saradnju sa zemlјama u razvoju vezano za jačanje kapaciteta u visokom obrazovanju u određenim oblastima.

„Konkretno ovaj projekat usmjeren je na jačanje kapaciteta za promjene u turizmu zemalјa Zapadnog Balkana. Akcenat je na tome kako izgraditi kompetencije, odnosno kako razviti vještine, znanja i sposobnosti u oblasti naslјeđa i upravlјanja kulturnim turizmom. Ukupna vrijednost projekta je oko 769.000 evra, od čega se na Univerzitet u Istočnom Sarajevu odnosi 78.000 evra, a od tog iznosa oko 35.000 evra je vrijednost opreme koja će biti u funkciji za edukaciju kadrova iz oblasti turizma “, naveo je profesor Mašić.

Prema njegovim riječima, ovim projektom se postiže povećanje kapaciteta i nivo znanja visokoškolskih ustanova koje se bave turizmom u najširem smislu riječi, kao i to da druge stejholderske grupe koje učestvuju u razvoju turizma i turističke ponude dobijaju svježa znanja iz prestižnih univerziteta zemalјa EU.

Prorektor UIS-a prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da je ovo prvi projekat iz oblasti kulturnog turizma i nasleđa na Univerzitetu.

“Ideja projekta je da se akcenat stavi na kulturno nasleđe, turizam i promociju kulturnog turizma, s obzirom da se u BiH kulturna naslјeđa ne koriste i ne promovišu na pravi način”, rekao je prorektor Bokonjić, namominjući da se na Zapadu slični projekti odavno sprovode.

Prema njegovim riječima, projekat služi za to da se naprave određeni programi školovanja, kroz programe cjeloživotnog učenja i master program, kako bi se doedukovali lјudi koji se bave tom oblašću koji bi kasnije pomogli u promociji stvari koje nisu dovolјno promovisane a u vezi su sa kulturnim naslјeđem u BiH.

„Cilј je i lokalnim zajednicama ponuditi različite kurseve usavršavanja lјudi koji se bave tom oblašću, s obzirom na to da je turizam ocijenjen kao jedna od grana privrede koja bi mogla biti vrlo značajna za BiH“, rekao je prorektor Bokonjić.

Predviđeno je da se projekat „CULTURWB“ završi organizovanjem zajedničkog master programa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci uz pomoć stranih partnera.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je jedan od 13 partnera koji učestvuje u primjeni ovog projekta čiji je nosilac Univerzitet u Novom Sadu.

Erazmus + projekti za jačanje sposobnosti u visokom obrazovanju finansirani su u okviru programa EU, a projekat ” CULTURWB” u fokus stavlјa kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca bilo na estetskom, intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou.