Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment UIS-a održana manifestacija „Noć istraživača“

U Trebinju je priređena „Noć istraživača“, već tradicionalna manifestacija posvećena popularizaciji nauke, čiji je domaćin Fakultet za proizvodnju i menadžment u koorganizaciji sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Predstavlja jedinstvenu priliku da se upoznaju istraživači i da se kroz razgovor sa njima sazna šta zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Predstavljen je veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za djecu, posjeta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara i takmičenja sa istraživačima.

Manifestaciju održanu u petak, 29. septembra, otvorio je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić istakavši da budućnost čovječanstva pripada upravo naučnicima, istraživačima i inovatorima.

On je ponovio da pred nama stoji period u kome će istraživanje i nauka odigrati vrlo važnu ulogu, a što je, kako kaže, zaključeno i na nedavnom sastanku ministara Zapadnog Balkana.

Ministar Komić vjeruje da je znanje razvojna šansa Republike Srpske, te napominje da je ove godine usvojena i Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srpske.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje prof. dr Dušan Jokanović istakao je da je cilj „Noći istraživača“ popularizacija nauke.

On je naglasio da su većinu eksponata izradili učenici Gimnazije „Jovan Dučić“, te da i ove godine imaju izuzetnu saradnju sa Policijskom upravom Trebinje, čiji će predstavnici ukazati mladima na mnoge opasnosti – drogu, sajber kriminal, upotrebu Fejsbuka.

Učenici osnovnih i srednjih škola, kao i svi zaljubljenici u nauku, mogli su da pogledaju kako rade mobilni roboti i robotske ruke, tri-de skener i štampač, mini hidroelektrana, ali i zanimljive eksperimente iz fizike.

U amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment održana su i predavanja o popularnim naučnim temama, a predavači su bili ministar Komić, dobitnik nagrade NASA Ranko Mandić i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Nemanja Rakić.

Priređen je i kviz u poznavanju termina, pojava i procesa iz različitih naučnih oblasti, a za najbolje ekipe pripremljene su simbolične nagrade.

Uz Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske i Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, koji su glavni organizatori manifestacije, programski sadržaj obogatili su Mašinski fakultet iz Podgorice, Mašinski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara, te učenici osnovnih i srednjih škola iz istočne Hercegovine.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavljao je prorektor za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Slaviša Moljević.