Конференције

Јахорински пословни дани 2015

25-27. фебруар, 2015. – У организацији Економског факултета УИС-а на Јахорини је одржана међународна стручно-научна конференција Јахорински пословни дани. Дводневна конференција, чији су суорганизатори ове године били Економски факултет Суботица Универзитета у Новом Саду и Економски факултет у Подгорици Универзитета Црне Горе и Центар за иновативност и предузетништво Универзитета у Зеници, била је фокусирана на тему “Туризам у функцији економског развоја”. Током пленарне сједнице, као и у три одвојене сесије посвећене економији и туризму, представљено је 75 радова признатих научника, стручњака, као и студената са универзитета из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније и Њемачке. Поред уобичајеног тематског округлог стола, ове године први пут је организован округли сто декана економских факултета из свих земаља регије југоисточне Европе. На округлом столу, који је одржан у четвртак, 26. фебруара, у 10 часова у згради Економског факултета на Палама, декани су размијенили мишљења о кључним питањима развоја економије и економске сарадње у земљама региона. Разговарано је о могућностима међусобне сарадње у изради пројеката, у настави, посебно на другом и трећем циклусу студија, у размјени професора и студената, као и у заједничкој организацији оваквих и сличних научних скупова, савјетовања, љетних школа и академија. Током конференције организовано је традиционално представљање гастро понуде сарајевско – романијске регије. Конференција је дала врло конкретне сугестије властима у ком правцу треба да се настави развој туризма ако се желе постићи добри резултати.

Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији

4-6 март, 2015. – У организацији Технолошког факултета УИС-а на Јахорини је одржан 4. Међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији” (Engineering, Environment and Materials in Processing Industry – EEM). Током тродневног рада Конгреса одржано је осам пленарних предавања, а у двије одвојене сесије изложено је 178 постер радова научних радника из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Албаније, Белгије, Украјине, Пољске, Јапана и Катара. Одржане су двије радионице на којима је дискутовано о успостављању платформе за подршку повезивању истраживања нанотехнологије и биоматеријала са образовањем и побољшању система управљања квалитетом на подручју земаља западног Балкана. Циљ овог конгреса, који се одржава сваке двије године, је приказивање домаћих и свјетских сазнања и искустава из области процесне, хемијске, прехрамбене индустрије, екологије и материјала, али и остваривања сарадње између академске заједнице, привреде и државних институција. Конгрес је указао на највећи број проблема који се дотичу националних или међународних стратегија развоја.

INFOTEH

18-20. март, 2015. – На Јахорини је одржан дводневни међународни научно – стручни симпозијум INFOTEH ког је по четрнаести пут организовао Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву (УИС). У радном дијелу симпозијума у двије сесије изложено је 185 ауторских и 20 студентских радова посвећених питањима примјене информационих и комуникационих технологија у производним и електронским системима, енергетици и другим областима од интереса за развој средине и региона. У току симпозијума, ком је присуствовало око 230 учесника, организован је округли сто под називом “Биоинжењеринг и медицинска информатика”, као и изложба књига у организацији Академске мисли из Београда.

Наука и евроинтеграције

22-24. мај, 2015. – На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, поводом Дана и крсне славе факултета, одржан је 10. Научни скуп “Наука и евроинтеграције” на ком је представљено преко 300 научних радова из филозофских, филолошких и природно-математичких наука. На научном скупу учествовали су научни радници са универзитета из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске али и осталих земаља из окружења.

Симпозијум доктора стоматологије РС са међународним учешћем

30. мај, 2015. – Шести пут за редом, у организацији Медицинског факултета Фоча и Коморе доктора стоматологије РС, одржан је Симпозијум доктора стоматологије РС са међународним учешћем. Око 180 учесника Симпозијума имало је могућност присуствовати предавањима еминентних стручњака са Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, по први пут са Стоматолошког факултета Универзитета Светог Кирила и Методија у Скопљу и Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Предавачи су у својим излагањима приказали најновија истраживачка и стручна достигнућа, као и препоруке за добру клиничку праксу. Учесници Симпозијума су могли да се упознају и са асортиманима шест водећих фирми стоматолошке опреме на овим просторима.

Математичка конференција Републике Српске

5-6. јун, 2015. – На Факултету за производњу и менаџмент Требиње Универзитета у Источном Сарајеву одржана је 5. Математичка конференција Републике Српске, која је и ове године имала међународни карактер. На конференцији је учествовало око 80 универзитетских професора из региона, а научни радови изложени су у шест секација. Главни циљ конференције је да на једном мјесту окупи научнике, професоре, просвјетне раднике, али и све заинтересоване студенте и истраживачке групе који желе представити резултате свог истраживања. Конференцију су организовали Друштво математичара и информатичара Источне Херцеговине Требиње – Еуклид, Друштво математичара Републике Српске, Филозофски и Факултет за производњу и менаџмент Универзитета у Источном Сарајеву.

Безбједност саобраћаја

11. јун, 2015. – На Саобраћајном факултету Добој Универзитета у Источном Сарајеву одржана је међународна научно-стручна конференција “Безбједност саобраћаја”, организована у оквиру манифестације Дани саобраћаја РС. На научној конференцији, чији је основни циљ представљање и размјена нових сазнања и примјера добре праксе из области безбједности учесника у друмском саобраћају, изложено је 19 научних радова емитнетних научних радника из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

EKONBIZ 2015

18-19. јун, 2015. – На Факултету пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву одржан је 3. Интернационални научни скуп EKONBIZ 2015. Тема научног скупа била је “Управљање ризицима у јавном и реалном сектору у условима кризе”. На скупу је учествовало око 140 учесника са 74 пријављена рада. Радове су пријавили неки од најугледнијих професора из Русије, Мађарске, Македоније, а са радовима су на скупу узели учешће и професори, асистенти и студенти постдипломског студија Економских факултета из Београда, Суботице, Ниша, Бања Луке, Брчког, Источног Сарајева и Бијељине. Реализацијом скупа анализирана су мишљења експерата у области економије и дати одговори на питање како управљати ризицима у јавном и реалном сектору у условима кризе, уз посебан осврт на поједине економске области, до којих се дошло на излагању на паралелним сесијама.

Симпозијум хирурга Србије и Републике Српске

19. јун, 2015. – На Медицинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је Осми симпозијум хирурга Србије и Републике Српске са међународним учешћем. Око 200 хирурга из више од 30 здравствених установа из БиХ, Србије и Црне Горе присуствовало је стручним предавањима о више тема из области онкологије, односно о хируршким захватима при лијечењу разних видова карцинома. Семинар је одржан у организацији Асоцијације хирурга Републике Српске, Хируршке секције Српског љекарског друштва из Србије и Универзитетске болнице у Фочи.

16. октобар – На Медицинском факултету одржан Симпозијум о болу. Симпозијум „AgroSym 2015“

15 – 18. октобар – На Јахорини је одржан тродневни Међународни научни симпозијум о пољопривреди “AgroSym 2015” којег су, шесту годину за редом, организовали Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду и Агрономски Медитерански институт из Барија у сарадњи са престижним институцијама из цијелог свијета. На адресу симпозијума пристигло је више од 700 абстраката, а током радног дијела скупа у више секција изложена су 124 научна рада.

Ноћ истраживача

26. септембар – На Факултету за производњу и менаџмент одржана је традиционална манифестација “Ноћ истраживача” којој је присуствовао министар науке и технологије Јасмин Комић. Манифестација је је окупила велики број дјеце различитих узраста, студената, професора и научних радника. Манифестацију “Ноћ истраживача”, организовало је Министарство науке и технологије Републике Српске, Универзитет у Источном Сарајеву и Факултет за производњу и менаџмент у Требињу.

Научни скуп “Двадесет година Дејтонског мировног споразума”.

24. октобар – На Правном факултету одржан је научни скуп “Двадесет година Дејтонског мировног споразума”. Научни скуп, који је организован поводом Дана Правног факултета у Палама, окупио је више од 60 учесника из земаља региона, а на његовом крају представљен је Зборник радова на енглеском језику “Јавно право у БиХ: трендови и изазови” / Public Law in Bosnia and Herzegovina: Trends and Challenges”, чији су издавачи Универзитет у Источном Сарајеву и Европска организација за јавно право.

Фестивал науке

11. и 12. новембар – Универзитет у Источном Сарајеву учествовао је на Фестивалу науке одржаном у Бањалуци. Занимљивим презентацијама на Фестивалу су учествовали Медицински, Технолошки и Пољопривредни факултет УИС-а. На свечаној академији, одржаној по завршетку фестивала, Пољопривредни факултет УИС-а награђен је за најбољу нучно-истраживачку институцију, док је Владимир Вујовић са Електротехничког факултета добио награду за научно-истраживачки рад на студијама трећег циклуса.

Наука и наставна пракса

20. новембар – На Педагошком факултету одржан је 6. научни скуп са међународним учешћем под називом “Наука и наставна пракса”. На скупу је представљен и Зборник сажетака радова које је пријавило 90 аутора из региона. Они су разврстани по научним дисциплинама и то у седам поглавља: филолошка проучавања, математичка, биолошка, педагошка, психолошка, географска, историјска те истраживања и достинућа из области музичке, ликовне и физичке умјетности.

“Нови хоризонти саобраћаја и комуникација 2015”

20. и 21. новембар – На Саобраћајном факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржан је Пети Међународни симпозијум “Нови хоризонти саобраћаја и комуникација 2015”, који је окупио око двије стотине стручњака из ове области.