УИС – акредитован универзитет!

Универзитет у Источном Сарајеву је добио рјешење о акредитацији! Овим чином потврђен је стандард квалитета рада Универзитета у Источном Сарајеву сходно Стандардима и Смјерницама за осигурање квалитета у европском простору високог образовања (ESG стандарди) и критеријума за акредитацију високошколских установа у БиХ. УИС је први јавни акредитовани универзитет у РС!

Универзитет у Источном Сарајеву је поднио захтјев за акредитацију 23. маја 2012. године, када је представницима Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске уручена и комплетна документација на српском и енглеском језику. Након извршених многобројних процедура, Агенција је именовала комисију за оцјењивање и ревизију квалитета и давање препорука о акредитацији високошколских установа у саставу: проф. др Војо Вишекруна, проф. др Невена Сечен, проф. др Изудин Капетановић и Јасенко Топић.

У поступку институционалне акредитације Универзитета у Источном Сарајеву, провјера испуњености захтјева Стандарда и критеријума вршена је на бази узорка студијских програма Медицина, Рачунарство и информатика, Социологија, Хемијско инжењерство и технологија и Пољопривреда.

Након извршених многобројних процедура ( формирања комисије, посјете факултетима и универзитету, усвајања извјештаја комисије) Агенција за акредитацију високошколских установа РС је у складу са чланом 31. став 1 Закона о високом образовању Републике Српске 28. фебруара ове године упутила захтјев бр. 50/13 Агенцији за акредитацију високошколске установе уз приложено мишљење комисије стручњака.

Коначно рјешење о акредитацији високошколске установе Универзитет у Источном Сарајеву, на основу Закона о високом образовању Републике Српске, а узимајући у обзир препоруку Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, донијела је Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске 1. априла 2013. године.

У краткој изјави за наш сајт проректор за међународну, међууниверзитетску сарадњу и осигурање квалитета доц. др Дејан Бокоњић рекао је да је ово велики дан за наш Универзитет.

Овим рјешењем Универзитет у Источном Сарајеву испунио је све међународне стандарде за осигурање квалитета и придужио се групи европских акредитованих универзитета.

Сљедећи поступак акредитације УИС-а биће извршен за пет година.

 

 

Оставите одговор