Приоритет научноистраживачки рад и млади кадар

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић посјетиo је данас Универзитет у Источном Сарајеву. Том приликом, Комић је разговарао са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Радославом Грујићем и његовим сарадницима о унапређењу научноистраживачког рада.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић изјавио је да је тема разговора била како ојачати и побољшати научноистраживачки рад на универзитетима у Републици Српској као и како повећати број научних радова који ће се објављивати у часописима са референтних листа.

“Наша улога у свему томе јесте да подстичемо младе стручњаке да објављују радове у престижним научним часописима” рекао је Грујић и додао да је на УИС-у при крају формирање Фонда за помоћ и стимулацију младим истраживачима на Универзитету.

“Корисници фонда биће студенти докторских студија који студирају на нашим факултетима, а средства ће бити намијењена за стварање услова за научноистраживачки рад” објаснио је ректор Грујић и подвукао да се нада да ће то да буде језгро из којег ће се створити већи број младих истраживача на нашем Универзитету који ће стварати нове услове за истраживања, објављивање радова и добијање нових међународних пројеката.

Према Грујићевим ријечима, Фонд ће бити формиран ускоро,а финансираће се из различитих извора, а биће отворен и за донације свих врста.

“Морамо размишљати о смјени генерација јер стари професори одлазе у пензију и требају да их замијене млади стручњаци. Ми желимо да јачамо докторске студије на нашем Универзитету и да тиме привучемо што већи број младих доктора наука да раде на нашем Универзитету” напоменуо је Грујић.

Ректор Грујић је рекао да се на данашњем састанку разговарало и о пројектима које финансира Министарство науке и технологије Републике Српске и истакао како се средства намијењена за развој науке добро користе јер су усмјерена у јачање напретка науке.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, нагласио је да увијек са задовољством долази у посјету Универзитету у Источном Сарајеву и поручио да се научноистраживачки рад мора стално унапријеђивати.

“Наш циљ и перманентни задатак јесте подстицање квалитета изврсности” изјавио је Комић и додао да ће ресорно министарство посебну пажњу посветити проблему мјерења научноистраживачког рада, повећању критеријума и њиховом усклађивању са европским стандардима.

Комић каже да је учеснике састанка упознао и о изради нове стратегије развоја науке за период 2017-2020. године.

“То ће бити простор у коме можемо изналазити нове методе, могућности, начине, рјешења да бисмо научноистраживачки рад подигли на виши ниво”, рекао је Комић и додао да је све то усмјерено ка подстицању квалитета изврсности, што је циљ.

Он је нагласио да су све програмске активности Министарства науке и технологије усмјерене ка томе да помогну истраживачима и научницима у Републици Српској како би дали праве резултате.

“Увјерени смо у нашу научноистраживачку заједницу коју треба помоћи, подстицати и анимирати у сваком погледу и институционално и финансирањем и на сваки други начин”, рекао је Комић и додао да је прошле године уведена и програмска подршка за аплицирање за европске пројекте.

Министар Комић је са задовољством поздравио иницијативу Универзитета у Источном Сарајеву о формирању “Ректоровог фонда” за младе истраживаче на УИС-у.

WEB редакција УИС

Оставите одговор