Гран при за Камерни хор Музичке академије УИС-а на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу

Kамерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и диригент Раде Радовић, освојили су Гран при на престижним Интернационалним хорским свечаностима у Нишу, одржаним у периоду од 5. до 8. јула.

Побједу су остварили у конкуренцији десет, углавном академских хорова из Москве, Софије, Београда, Атине, Сегедина, Новог Сада и других градова. Упечатљиви наступ Kамерног хора изазвао је одушевљење, не само код присутне публике, већ и стручне јавности.

Интернационалне хорске свечаности у Нишу је најстарија манифестација ове врсте у овом дијелу Европе, ове године је прославила јубилеј – 60 година од оснивања.

На отварању фестивала, Хор и оркестар РТС из Београда је извео “Kармину бурану” Kарла Орфа на великој љетној позорници Нишке тврђаве, гдје су били и такмичарски наступи хорова. Више од 400 учесника, пјевача, диригената, критичара – амбијент је овог особеног и динамичног фестивала, који је имао и изузетно богат пратећи програм.

Kада се све то узме у обзир, овај велики успјех Kамерног хора има и додатни значај – снажну промоцију Музичке академије и Универзитета у Источном Сарајеву, али и наше државе.

Kамерни хор је, као побједник такмичења наступио и на затварању фестивал,  испраћен овацијама присутне публике.