Декан Музичке академије УИС-а након учешћа у пројекту CEEC: Љубазност Кинеза треба да се доживи

Проф. мр Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, недавно је боравио у Кини и учествовао у пројекту „Central and Eastern European Countries – Composers Fieldtrip to China“.

Пројекат CEEC реализован је уз помоћ Министарства културе и туризма Кине и „Zhejiang Conservatory of Music“. У пројекту је узело учешће 30 композитора из 16 земаља Европе (све земље бивше Југославије, Албаније, Бугарске, Румуније, Мађарске, Чешке, Словачке, Пољске, Литваније, Естоније и Латвије).

Идеја организатора је упознавање композитора са кинеским традиционалним музичким инструментима и њиховом традиционалном музиком, са крајњим циљем да сваки композитор напише ново дјело за кинески „Forbidden City Chamber Orchestra“, који је састављен од инструмената о којима се врло мало зна на простору Европе (Bang Di, Qu Di, Xiao, Sheng, Pi pa, San džian, Zhong ruan, Da ruan, Diyin ruan, Yang qin, Zheng, Gao hu, Ban hu, Er hu и други). Нове композиције ће бити премијерно изведене 2019. године у Кини. На том путовању боравили смо у више од 10 градова у разним областима Кине и Унутрашње Монголије – прича Косорић.

Поред инструмената и музике, кинеске опере, многобројних концерата који су били одржани поводом њиховог доласка, упознали су се, каже он, и са кинеском културом, која је фасцинантна.

Присуствовали смо великом броју концерата и оперских представа, посјетили фабрике музичких инструмената, музеје и друге културне институције. Нарочит утисак на мене оставили су конзерваторијуми у Шангају, Пекингу и Zhejiang конзерваторијум, који су величанствене институције. Љубазност и гостопримство кинеског народа не може да се опише ријечима. То треба да се доживи. Овим путем желим да изразим огромну захвалност домаћинима, нашим драгим пријатељима и колегама, који су нам омогућили да доживимо ово јединствено, непоновљиво искуство – наводи Косорић.

За њега је боравак у Кини био веома користан са професионалне стране, јер је стекао нова знања о музичким инструментима и музици уопште.

Добио сам инспирацију да компонујем нову и другачију музику. Отворила ми се могућност нове сарадње, као композитора, са врхунским солистима и ансамблима, а као декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, настојаћу да мој одлазак у Кину буде почетак сарадње између наше Академије и конзерваторијума у Кини, што би за нас било од огромног значаја – истиче Косорић.

Његова композиција „Fairytale of Modern Era“ за оркестар хармоника недавно је изведена у Берлину, на концерту оркестра хармоника из Њемачке „Landes – Akkordeon – Orchester Berlin“ којим је дириговао Томас Бауер.

Концерт је одржан у сали Берлинске филхармоније. Имам одличну сарадњу са оркестрима хармоника из Њемачке, који у задњих неколико година често изводе моје композиције. На „Бољшој фестивалу“ ћу бити предсједник жирија. То ми причињава изузетну част и задовољство, како због квалитета учесника такмичења, тако и због гостију који су највећа имена данашњице у области умјетничке музике. Квинтет хармоника „Accordeus“, састављен од бивших и садашњих студената наше Академије, чији сам био професор камерне музике и аутор оригиналних композиција и аранжмана које је овај ансамбл изводио, прошлогодишњи је побједник „Бољшој фестивала“ – рекао је Косорић.

Он је завршио студије на Државној музичкој академији „А. В. Нежданова“ у Одеси, на одсјеку за хармонику, у класи професора Владимира Мурзе, једног од највећих хармоникаша данашњице и композицију, у класи професорке Кармеле Цепколенко.

Студирао сам у Одеси и поносим се тиме. Одеса јесте мој други дом и много је разлога зашто је волим и поштујем, али нисам никад планирао да останем тамо, иако је било шансе. Увијек сам сматрао да мој допринос може бити већи овдје и годинама се трудим да то и остварим. Без обзира на то што, као композитор, сарађујем са већим бројем солиста, ансамбала и оркестара из Украјине, него са нашим извођачима и вјероватно сам „познатији“ тамо, сматрам да ми је мјесто овдје, барем за сада – поручио је Косорић.

Музика и умјетност су начин живота

Педагошким радом бавим се 15 година, а моја порука студентима је, да бављење музиком и умјетношћу уопште, јесте начин живота, а не само професија или хоби. У задњих неколико година моје композиције објављује њемачка издавачка кућа „Edition Avantus“, а неколико композиција објављено је и у издањима Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву – рекао је Дражан Косорић.

Извор: srpskainfo.com