На Економском факултету представљена књига “Неуромаркетинг – разумијевање потрошача”    

У амфитеатру Економског факултета Пале је 26. јуна промовисана књига „Неуромаркетинг-разумијевање потрошача“ проф. др Николе Глуховића која представља искорак у праћењу актуелних трендова из маркетиншке теорије и праксе на тржишту у БиХ, као и проблематику понашања потрошача.

Професор Глуховић је рекао да савремени трендови у истраживању и понашању потрошача настоје да, примјеном неуронауке, сагледају и разумију њихово понашање на објективнији начин него што то могу да чине конвенционалне методе.

„Литература је прилично оскудна на нашем говорном подручју и биће на неки начин намијењена студентима основних и постдипломских економских студија, али и сродних друштвених факултета, те једним дијелом унесена у програме наставних предмета који се изучавају на Економском факултету на Палама“, изјавио је Глуховић.

Присутнима се обратио в.д. декана доц. др Марко Ђого који је изразио задовољство што је колега Никола Глуховић први, али не и посљедњи, који је на овај начин промовисао свој рад, те да се нада да ће и убудуће бити сличних догађаја на Економском факултету.

Такође, Ђого је истакао да је проф. др Никола Глуховић одабрао једну озбиљну тему којом се није лако бавити, те да на неки начин представља пионира у овој области на овим нашим просторима.

Рецензент књиге акадамик Мурис Чичић, са Економског факултета у Сарајеву, за књигу је имао позитивне ријечи. Он је истакао је да оваква дјела изазивају тренутну и појачану пажњу јер обрађују тему која задире у све области савремног живота како економске и пословне, тако етичке, културне, развојне и концептуалне природе.

Професор на Економском факултету у Сарајеву Мелика Хусић Мехмедовић, рекла је да је тема књиге актуелно подручје, не само за БиХ и регион, него и шире, а ријеч је о новим методама истраживања, алатима анализе потрошача и анализе тржишта. Она наводи да књига представља врх леденог бријега када је ријеч о маркетингу, понашању и бољем разумијевању потрошача, те да ће бити намијењена читаоцима из области маркетиншких дисциплина, менаџмента или економије.

„То што имамо овакву књигу, разумљиву студентима и онима који практикују методе неуромаркетинга је изузетно богатство“, истакла је Мехмедовићева, која је и један од рецензената књиге.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево Дејан Керлета појашњава да је „Неуромаркетинг-разумијевање потрошача“ значајно остварење јер говори о теми која није довољно истражена, а свакодневни је извор нових идеја и инспирација многим истраживачима.

„Ова књига је и смјерница студентима економских факултета, али и свим привредницима како се треба обратити крајњим потрошачима“, каже Керлета.

Он је позвао све оне који имају и сматрају да имају добро штиво да се јаве у Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево јер је њихов циљ да оваква и слична дјела учине доступним широј јавности.

Извор: ВЕБ редакција/Економскки факултет Пале