На Филозофском факултету УИС-а отворен Центар за подршку лицима са инвалидитетом

У просторијама Филозофског факултета у Палама је 22. јуна отворен Центар за подршку лицима са инвалидитетом ради лакшег запошљавања.

Центар је отворен у оквиру пројекта „Транзиција студената са инвалидитетом од високог образовања до запошљавања у Србији, БиХ и Црној Гори“ који финансира ЕУ.

Стручни савјетник начелника општине Пале Срђан Шекара истакао је да ће општина из буџета финансирати набавку опреме у Центру да би био у потпуности прилагођен за студенте са инвалидитетом.

Професор на Катедри за педагодију на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Биљана Сладоје Бошњак изјавила је да је Центар намијењен студентима са инвалидитетом и средњошколцима.

Она је нагласила да студенти са инвалидитетом треба да буду у истој позицији као и сви остали.

Продекан за наставу Филозофског факултета Владимир Владичић изразио је задовољство што је Центар отворен и истакао да ова високошколска установа улаже напоре да свим студентима обезбиједи најбоље услове за студирање.

Асистент Медицинског факултета у Фочи, као и на Катедри за педагогију на Палама, Ранка Перућица рекла је да ће једна од активности Центра за подршку студентима са инвалидитетом, осим олакшаног процеса учења, бити и повезивање са тржиштем рада.

“Право на рад је основно право које не смије бити ускраћено никоме. Особе са инвалидитетом треба да подстичемо на рад”, истакла је Перућица.

Апсолвент на Саобраћајном факултету у Добоју Горан Ристић, који је прошле године учествовао у програму размјене студената, похвалио је све професоре, менторе који су учествовали у програму јер су показали да студенти са инвалидитетом нису запостављени.

Циљеви међународног  пројекта „Trans2Work“ (School-to-Work Transition for Higher education students with disabilities in Serbia, Bosnia & Herzegovina and Montenegro) су:

а) да припреми и унаприједи високообразовне институције  у погледу пружања подршке студентима са инвалидитетом  у њиховој  транзицији  од  факултета до  радног мјеста коришћењем и праћењем стандарда и политика Европске уније;

б)  да повеже високо образовање са радним окружењем које је примјерено особама са инвалидитетом;

в) да асимилира транзиционе могућности и вјештине са праксама и политикама Европске уније;

г) да припреми послодавце да боље разумију потребе  запослених лица са инвалидитетом у циљу креирања и понуде нових радних мјеста за ове особе.

Основна циљна  група којима је овај пројекат намијењен јесте широка група постојећих и будућих дипломаца са  инвалидитетом  и послодаваци из приватног и из јавног сектора.

Извор: ВЕБ редакција/СРНА