Састанак у оквиру пројекта „Trans2Work“ са партнерима из Црне Горе

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан дисеминациони састанак у оквиру пројекта „Trans2Work“ (School-to-Work Transition for Higher education students with disabilities in Serbia, Bosnia & Herzegovina and Montenegro).

УИС су посјетили координатори пројекта „Trans2Work“ са универзитета из Црне Горе који су претходно обишли своје студенте који се, у оквиру овог пројекта, налазе на размјени и обављају студентску праксу за особе са инвалидитетом, у неком од предузећа у Сарајеву.

Координатори пројекта са Универзитета у Источном Сарајеву пренијели су позитивна искуства студента Саобраћајног факултета у Добоју Горана Ристића који студентску праксу обавља у периоду од 17. априла до 17. јуна у предузећу у Новом Саду. Гораново исуство је изузетно позитивно, у складу је са занимањем за које се образује и, према његој процјени, студенти имају изузетво добар третман и раде на побољшању својих компетенција.

На састанку у Ректорату је било ријечи и о финансијском управљању пројектом, те су размијењене информације о резултатима СВОТ анализе.

Разговарано је о досад урађеним пројектним активностима с посебним освртом на мобилности студената са инвалидитетом у оквиру овог пројекта. На састанку је разговарано и о преосталим активностима, које је потребно урадити до октобра 2018. године када се завршава имплементација пројекта  „Trans2Work“.

Осим што студенти Универзитета у Источном Сарајеву, у оквиру овог пројекта, иду на размјену у Србију и Црну Гору, Универзитет је и координатор за долазеће студенте са других универзитета које повезује са адекватним послодавцима.

Циљеви међународног  пројекта „Trans2Work“ су:

а) да припреми и унаприједи високообразовне институције  у погледу пружања подршке студентима са инвалидитетом  у њиховој  транзицији  од  факултета до  радног мјеста коришћењем и праћењем стандарда и политика Европске уније;

б)  да повеже високо образовање са радним окружењем које је примјерено особама са инвалидитетом;

в) да асимилира транзиционе могућности и вјештине са праксама и политикама Европске уније;

г) да припреми послодавце да боље разумију потребе  запослених лица са инвалидитетом у циљу креирања и понуде нових радних мјеста за ове особе.

Основна циљна  група којима је овај пројекат намијењен јесте широка група постојећих и будућих дипломаца са  инвалидитетом  и послодаваци из приватног и из јавног сектора.

С обзиром да  постоји потреба да се ојача  академска заједница у циљу прихватања концепта  транзиције особа са инвалидитетом од  факултета до  радног мјеста, остале циљне групе и потенцијални партнери универзитета су: студенти са инвалидитетом,  универзитетски наставници и особље, постојећи универзитетски сервиси, каријерни центри и потенцијалне мреже.

Циљеви могу бити постигнути само уз подршку високообразовних институција  које ће омогућити студентима са инвалидитетом да учествују у програмима праксе у оквиру посебног програма мобилности који је укључен у  Еразмус+ програм кредитне мобилности студената са високообразовних институција.