Студенткиња географије ФФУИС освојила 4. мјесто на регионалном такмичењу „Мапатон“

Студент четврте године географије на Филозофском факутету Универзитета у Источном Сарајеву Јованка Лазић oсвојила је четврто мјесто на регионалном такмичењу „Мапатон“ и стекла право учешћа у „HERE“ кампу који се ове године одржава у Пољској.

Такмичење је одржано у Београду 19. и 20. маја, а трајало је 30 сати. Осмишљено је тако да се млади надмећу у рјешавању занимљивих проблемима у вези са географским информационим системима, које ће у будућности бити могуће искористити као рјешење за софтвер за паметне аутомобиле.

На „Мапатону“ је учествовало 55 такмичара из Румуније и Србије, те Јованка Лазић као једини представник из Босне и Херцеговине.

Такмичење је било конципирано тако да су кандидати били подијељени у двије групе – средњошколци и студенти и постдипломци. Организатори су били компанија “HERE Technologies” и “ITS” Висока струковна школа у Београду, а све је урађено по узору на свјетско такмичење „Hakatone”.

Организатори су се потрудили да ово такмичење, осим едукативног, буде и забавног карактера, тако што су организовали „Анштајнову загонетку“ како би се сами учесници зближили и покушали тимским радом да савладају логичке задатке.

Према ријечима учеснице Јованке Лазић, у оквиру предавања и вјежби из предмета Географски информациони системи проф. др Бранислав Драшковић упознао је студенте са теоријским и практичним основама предмета и на интересантан начин их укључио у неке пројекте који имају регионални карактер.

„Конкретно, то је био рад на ажурирању HERE мапа за БиХ које се користе, осим као базне мапе у ‘NOKIA’ телефонима и ‘Microsoft’ апликацијама, и у аутомобилској навигацији, а корисници ових мапа су све веће компаније аутоиндустрије, као што су BMW и Mercedes. Рад на ажурирању мапа у оквиру вјежби из GIS-a у мом случају ће се испоставити као изузетно продуктиван“, истакла је Јованка.

Она је појаснила да је у јакој конкуренцији освојила четврто мјесто, те да због специфичних околности у којима је разлика између четвртог и другог мјеста била само два бода, одлучено да и она буде учесник „HERE“ кампа који се ове године одржава у Пољској.

„То ме изузетно радује јер имам жељу за новим знањима која су везана за ову област, која је неоспорно будућност географије. Надам се да ћу у Пољској освјетлати образ и на достојан начин промовисати нашу земљу и наш Универзитет. На крају, жељела бих да се захвалим координатору програма Милици Чичи, која је била изузетан домаћин, и проф. др Браниславу Драшковићу који нам је дао основе и упутио нас на овај програм“, поручила је Јованка Лазић.