Одржана свечана академија поводом Дана Универзитета у Источном Сарајеву

На свечаној академији, одржаној 24. маја поводом Дана и крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву, додијељена су признања и награде институцијама и појединцима заслужним за развој најзначајније образовне установе у источном дијелу Републике Српске.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић рекао је да су сумирани бројни резултати у научном, научно-истраживачком и наставном процесу ових дана када се обиљежава 26 година постојања Универзитета.

“Наградили смо оне из јавног живота који су својим заслугама подстакли развој Универзитета, посебно наше најбоље студенте”, нагласио је ректор Пашалић.

Према његовим ријечима, задатак Универзитета је да увијек модернизује студијске програме, наставни и научноистраживачки процес, што је већ значајно урађено. Говорећи о студентском стандарду, ректор Пашалић је истакао да је много тога урађено на његовом подизању, те да се већ праве нови кораци као што је изградња нових студентских домова и њихове адаптације, прије свега у Источном Новом Сарајеву, а затим и у другим мјестима, гдје су дислоциране високошколске установе Универзитета.

Највеће признање Орден Универзитета додијељен је предсједнику Владе Републике Српске госпођи Жељки Цвијановић, а награду је у име премијерке преузео министар науке и технологије Ален Шеранић.

Министар Шеранић је поручио да Универзитет у Источном Сарајеву представља важну карику науке и научно-истраживачког рада у Српској, прије свега кроз модерне студијске програме којима помаже студентима да буду дио савремених токова у Српској, као и кроз природне и техничке науке помоћу којих се повезује са привредом у Српској.

“То је врло значајан дио гдје образовање и наука доприносе развоју Републике Српске”, истакао је министар Шеранић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је Универзитет у Источном Сарајеву већ дао одређене резултате, што се види по студентима који, када заврше овај Универзитет, лако уписују универзитете за напредовање у магистарским и докторским студијама.

“То је резултат рада професора и свега што је уложено у опремање Универзитета у оквиру кога факултети, као што је Медицински, Машински, Електротехнички, имају опрему које се не могу постидјети и старији универзитети и факултети”, рекао је Малешевић и изразио наду да ће и у наредном периоду Универзитет показивати све боље резултате, те да ће, они који га заврше, остати и развијати Републику Српску.

У име Ректорске конференције Републике Српске госте је поздравио ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, честитавши годишњицу Универзитету у Источном Сарајеву. Такође, ректор Гајанин је истакао да је Универзитет у Бањој Луци истински пријатељ и партнер Универзитета у Источном Сарајеву, те је представницима Универзитета зажелио успјех у будућем раду.

За нарочите заслуге и изузетан допринос, Повеља Универзитета додијељена је Граду Требиње, Влади Брчко дистрикта и проф. др Милану Кулићу.

За успјешну сарадњу и изузетан допринос развоју Универзитета у Источном Сарајеву Плакета Универзитета додијељена је градоначелнику Града Источно Сарајево Ненаду Вуковићу, градоначелнику Града Зворник Зорану Стевановићу, посланику у НСРС Споменки Стевановић и посланику у НСРС Радовану Вишковићу.

За достигнућа у наставној, научној, кулутрној и другим дјелатностима Универзитета, као и за дугогодишњи успјешан рад на Универзитету у Источном Сарајеву, Плакета Универзитета додијељена је академику Бранку Летићу, академику Мирку Шошићу, проф. др Весни Милић, проф. др Миловану Јотановићу, постхумно проф. др Милану Радуловићу, као и свјетском прваку, џудисти Немањи Мајдову.

И ове године, додијељена су признања најбољим студентима нашег Универзитета, онима који су имали најбољу просјечну оцјену на завршној години студија.

Умјетнички дио програма уприличили су професори и студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаној академији, одржаној у Административном центру Владе Републике Српске, присустовали су Његово преосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом, ректори и проректори универзитета из Србије, Румуније, Русије и Босне и Херцеговине, проректори, декани факултета и академија нашег Универзитета, представници републичке и локалне власти, као и представници друштвеног и културног живота наше земље.