Промовисани дипломци, мастери и магистри наука Филозофског факултета УИС-а

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана свечана промоција 204 дипломирана студента првог циклуса студија, 37 мастера и три магистра наука.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић поздравио је госте, честитао на успјеху свим свршеним студентима и зажелио им успјех у будућем раду.

Декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић рекао је да је ова високошколска установа, са више од 17 студијских програма, једна од најзначајнијих у Источном Сарајеву, те да Факултет планира реализовати неколико пројеката који ће допринијети квалитету настваног процеса.

“То су формирање првог центра за студенте са посебним потребама и студентског радија – први пут на простору БиХ и шире. Добили смо неопходну опрему, опремамо простор и у наредних неколико мјесеци очекујемо да ће студенти Филозофског факултета имати прилику да се њихов глас чује у медијском простору Републике Српске, БиХ и шире”, нагласио је декан Мастиловић.

Декан је подсјетио да је ове године на Филозофском факултету отворен Центар за кинеске студије, те да је у фази формирања и Центар за руске студије који ће се, осим изучавања језика, бавити се и изучавањем културе, традиције и умјетности тих земаља.

У оквру обиљежвања Дана Филозофског факултета, планирано је низ активности. Данас ће бити отворена изложба слика под називом „60 година од потписивања Римског уговора“ коју ће отворити амбасадор Италије у БиХ Њ.Е. Николо Минаси, а биће одржано и Вече српских пјесника.

“Манифестацију настављамо сутра научним скупом `Наука и стварност` који ће бити отворен у 9.30 часова за који се пријавило више од 150 учесника, те промоцијом књиге `Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку` и приказивањем филма `Душу нису убили`”, додао је декан Мастиловић.

Студент генерације Анђела Плакаловић, која је дипломирала просјечном оцјеном 9,86, нагласила је да је за сваки посао и професију важна љубав према области која се истражује.

“За наш позив професора српског језика и књижевности љубав је пресудна. Ако се нешта воли, успјех и висока оцјена дођу успут. Ко проучава књижевност зна да ту треба много преданости, посвећености, јаке воље и континуираног рада”, навела је Плакаловићева.

Филозофски факултет УИС-а у понедјељак, 21. маја, обиљежиће славу Светог Јована Богослова, а обред ломљења славског колача предводиће Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом.

Свечаности одржаној у Палама присуствовали су проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за наставу доц. др Вера Ћевриз – Нишић, проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Ненад Лалић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић, декани бројних факултета Универзитета, професори, представници локалне власти, бројни студенти и чланови породица промовисаних дипломаца, мастера и магистара наука Филозофског факултета.