Свечано отворен интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“

Традиционални фестивал Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву „Акордеон арт плус“, у оквиру којег се ове године одржава 9. Интернационални фестивал хармонике и 1. Међународно такмичење пијаниста, свечано је отворен синоћ пред бројном публиком у амфитеатру „Проф. др Вељко Вулетић“ у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић поздравио је, у име Универзитета, учеснике, госте и публику, изразивши увјерење да ће и овогодишња најзначајнија манифестација Музичке академије потврдити традиционални квалитет.

Декан Музичке акдемије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Дражан Косорић истакао је да су организатори веома задовољни бројем учесника јер има више од 240 такмичарских пријава, неколико ансамбала и три оркестара, око 45 угледних чланова стручног жирија, тако да овогодишњи фестивал броји око 350 непосредних учесника.

„Фестивал је ове године обогаћен, тако што је у садржајном смислу проширен додавањем нових категорија у области такмичења за хармонику, а најзначајнија новост је та да ћемо под окриљем фестивала организовати и међународно такмичење пијаниста у различитим категоријама. Имамо и велики број гостију који ће одржати стручна предавања и цјеловечерње концерте у области хармонике и клавира. Убијеђен сам да ће публика, али и учесници бити задовољни“, поручио је декан Косорић.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт УИС-а проф. мр Сандра Ивановић нагласила је да је “Акордеон арт плус” постао лична карта Музичке академије и бренд Града Источно Сарајево, те да је изузетно задовољна и поносна што је и овогодишњи фестивал окупио импозантан број такмичара и најзначајнија свјетска имена у области педагогије и извођаштва на хармоници и клавиру.

Свечано отварајући фестивал, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да овај традиционални фестивал са интернационалном нотом окупља велики број такмичара и има велики значај за Источно Сарајево, али и за Републику Српску и регију.

„Веома сам срећан што једна овако велика манифестација доживљава свој девети рођендан и што је ове године програм додатно обогаћен организовањем 1. Међународног такмичења пијаниста што, само по себи, говори да ‘Акордеон арт плус’ и даље напредује”, нагласио је Лучић.

Према његовим ријечима, Музичка академија, као организатор овог међународног такмичења, представља „бисер Универзитета у Источном Сарајеву“, те ће Градска управа наставити да подржава рад ове институције и самог фестивала.

“Акордеон арт плус” организују Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике “Нови звук”.

Предвиђено је такмичење солиста на хармоници, те камерних ансамбала и оркестара хармоника, а од ове године и надметање пијаниста у дисциплинама клавир, клавирски дуо и клавирски практикум.

У програму фестивала, осим такмичења, предвиђени су концерти и предавања еминентних извођача и педагога, а у концертном дијелу програма биће одржана два концерта на хармоници и два на клавиру.

Први концерт на хармоници данас ће одржати дуо “Париз-Москва” из Француске, а дјела програма за клавир извешће еминентни пијаниста Александар Сердар из Србије.

Трећег дана фестивала, у четвртак, 17. маја, концерт ће одржати пијаниста из Хрватске Ђорђе Станети, а у вечерњим часовима публици ће се представити један од најзначајнијих акордеониста Јосиф Пуриц из Русије.

На посљедњи дан фестивала у петак, 18 маја, професор са Конзерваторијума у Лозани Стефан Шапуи одржаће предавање, а у 18.00 часова предвиђена је свечаност затварања, на којој ће бити додијељени пехари и новчане награде, а сваки од лаурета представиће се публици.