Сутра почиње фестивал „Акордеон арт плус“

На Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана конференција за новинаре на којој је представљен програм  Интернационалног фестивала „Акордеон арт плус“, који ће се одржати од 15. до 18 маја, у организацији Музичке академије УИС-а и Асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“ .

Декан Музичке академије проф. мр Дражан Косорић истакао је да ће у оквиру овогодишег фестивала бити одржан IX Интернационални фестивал хармонике и I Међународно такмичење пијаниста, те да је пристигло више од 240 такмичарских пријава. Свечано отварање Фестивала предвиђено је сутра у 20.00 часова у амфитеатру “Проф. др Вељко Вулетић” у згради Електротехничког факултета.

„Наш Фестивал напредује и развија се, тако да ове године по први пут организујемо Међународно такмичење пијаниста у различитим категоријама. Такође, Фестивал као и претходних година, осим такмичарског дијела програма, има и веома богат ревијални дио. Имаћемо стручна предавања која ће одржати угледни професори Теодоро Анцелоти из Њемачке и Стефан Шапуи из Швајцерске“, истакао је декан Косорић.

Декан Музичке академије је додао да ће, осим такмичења и предавања еминентних извођача и педагога, сви посјетиоци моћи уживати и  у концертном дијелу Фестивала.

„Први цјеловечерњи концерт на хармоници одржаће сјајни дуо ‘Париз – Москва’ из Француске, а што се тиче дијела програма за клавир, имаћемо част да присустввујемо концерту еминентног, угледног професора, пијанисте Александра Сердара из Србије. Другог дана програма, 17. маја, концерт ће одржати пијаниста из Хрватске Ђорђе Станети, а у вечерњим часовима публици ће се представити један од најзначајнијих акордеониста Јосиф Пуриц из Русије“, навео је декан Косорић.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт УИС-а проф. мр Сандра Ивановић истакла је да фестивал „Акордеон арт плус“ има велики значај, не само за Универзитет у Источном Сарајеву, него и за Град и за Републику Српску.

„Оно на шта смо посебно поносни јесте чињеница да наши студенти, колеге, сви гости имају прилику из године у годину да се сусретну са најзначајнијим свјетским именима у области педагодије и извођаштва. Поносни смо на то што имамо прилику да угостимо тако значајна имена као што су професори Анцелоти, Стефан Шапуи, потом угледни умјетници попут Александра Сердара, Ђорђа Станетија, већ поменутог дуа ‘Париз  – Москва’ и једног од најзначајнијих и најперспективнијих извођача данашњице Јоспиа Пурца Из Русије“ додала је проректор Ивановић.

Према њеним ријечима, Фестивал представља изузетно значајан културни догађај, али је важан и када је у питању међународна и међууниверзитетска сарадња у којој је Музичка академија, можда и најуспјешнија у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву.

Руководилац Смјера за хармонику Музичке академије проф. мр Данијела Газдић истакла је да су поносни на континуиран успјех организовања Фестивала, те да ове године славе и значајан јубилеј.

„Ове године славимо 20 година од оснивања Смјера за хармонику који је као први на простору бивше Југославија основан за акдемски инструмент хармонику, а затим се основао у Крагујевцу, Нишу, Сарајеву  и у Бијељини, тако да смо имали приоритет да будемо носиоци провог смјера академске хармонике“, нагласила је професор Газдић.

Такође, професор Газдић је истакла да је Смјер за хармонику ишколовао 100 дипломаца.

„Ми смо поносни на те студенте који су веома успјешни концертни извођачи у Норвешкој, Русији, Њемачкој. Они су успјешни педагози у својим срединама, директори филхармонија, директори музичких школа и руководиоци различитих музичких организација, а прије свега то су добри људи, јер смо ми настојали да им поред знања и квалитета пренесемо и људске и моралне квалитете“ додала је проф. мр Данијела Газдић.

Руководилац Катедре за клавир доц. мр Маја Жужа навела је да се ове године по први пут организује такмичење пијаниста, те да то има немјерљив значај, како за професоре, тако и за студенте који ће имати прилику да доживе размјену различитих идеја и музичких утицаја.

„За прву годину одржавања потрудили смо се позвати еминентне педагоге и пијанисте из региона који ће нам  помоћи да реализујемо овогодишњи фестивал на најбољи могући начин“ закључила је професор Жужа.

Предсједник Асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“ проф. мр Биљана Штака, која је и продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије, нагласила је да „Акордеон арт“ традиционално има бројну публику, те да се нада да ће се и ове године одазвати у великом броју.

„Искористићу прилику да и ове године позовем публику да испрате све садржаје Фестивала, јер они су наша велика подршака и пуно нам значи када су сале пуне, концети посјећени и посјетиоци задовољни“ закључила је Штака.

У петак, 18. маја, у 18.00 часова предвиђена је церемонија затварања Фестивала на којој ће бити додијељени пехари и новчане награде, када ће се сваки од лаурета представити публици.