Одржана комеморација поводом смрти професора др Павла Калуђерчића

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном сарајеву данас је одржана комеморација поводом смрти угледног научног радника проф. др Павла Калуђерчића.

Од професора Калуђерчића, који је био и некадашњи декан Машинског факултета Универзитета у Сарајеву, опростлили су се декан Електротехничког факултета проф. др Зоран Љубоје, чланови породице, бројни пријатељи, професори и студенти.

О животу и дугогодишњем, богатом научном раду професора Калуђерчића говорио је његов пријатељ и колега проф. др Божидар Крстајић.

Професор Крстајић је навео бројне успјехе преминулог професора, нарочито истакавши његова три значајна патента, од којих су два у Сједињеним Америчким Државама и један у Швајцарској.

На комеморацији је истакнуто да је професор Калуђерчић, као рођени Сарајлија са богатом породичном традицијом, у својим бројним рукописима свједочио о судбини овог града.

Проф. др Павле Калуђерчић преминуо је 3. маја 2018. године, у 83. години живота.

Рођен у Сарајеву 1935. године гдје је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је ЕТФ на Универзитету у Београду (1958), а докторирао техничке науке на Свеучилишту у Загребу (1972).

Током каријере био је активно присутан у академским и професионалним круговима. Радио је на домаћим и иностраним универзитетима као ванредни и редовни професор, а обављао је и дужност декана на Машинском факултету у Сарајеву у једном мандату, а радио је у индустријским истраживачко-развојним центрима у земљи (IRCA “Енергоинвест” Сарајево) и у иностранству Landis&Gir- Зуг. Швајцарска).

Професор Калуђерчић је активно сарађивао са партнерима у индустрији. Водио је или учествовао у реализацији неколико пројеката. Предавао је у Сарајеву, Њемачкој, Подгорици, Загребу и Швајцарској.

Аутор је 56 научних радова објављених у часописима, једанаест уџбеника, три патента и десетак есеја.