На Електротехничком факултету УИС-а отворена модерна ИТ лабораторија

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је отворена нова ИТ лабораторија захваљујући донацији компаније „LANACO“ која је Факултету поклонила 17 најмодернијих рачунара са додатном опремом у вриједности од 36.000 КМ.

Декан Електротехничког факултета проф. др Зоран Љубоје захвалио се представницима ове компаније из Бањалуке са којом ЕТФ има дугогодишњу успјешну сарадњу, истичући да је значај отварања савремене ИТ учионице вишеструк јер ће унаприједити услове за рад студената при усвајању нових знања, те ће допринијети да академско особље квалитетније изводи наставу на предметима који подразумијевају употребу савремених технологија и лиценцираних софтвера.

„Сарадња нашег Факултета са компанијом ‘LANACO’ резултат је нашег опредјељења да, осим што се бавимо научно-истраживачким радом, сарађујемо са привредним институцијама с циљем отварања перспективе младим колегама. У овој компанији је запослено 30 колега који су завршили наш Факултет и доприносе развоју те компаније. Са задовољством ћемо наставити ову успјешну сарадњу“, поручио је декан Љубоје.

Менаџер сектора за развој софтвера у компанији „LANACO“ Драгољуб Крнета истакао је да ова компанија интензивно развија веома успјешну сарадњу са Електротехничким факултетом УИС-а.

„Од како смо потписали уговор о пословно-техничкој сарадњи прије неколико година, на обострано задовољство, спроводимо бројне заједничке активности. Ми стипендирамо студенте ЕТФ-а, обезбјеђујемо им учешће на љетној стручној студентској пракси у нашој компанији и запошљавамо инжењере, свршене студенте ЕТФ-а“, рекао је Крнета, изразивши увјерење да ће нова модерна учионица омогућити наставницима и студентима да квалитетније изводе наставу и стичу знања која су потребна компанији „LANACO“.

Менаџер сектора за едукацију у компанији „LANACO“ Александар Црновчић каже да су договорени одређени кораци о сарадњи за професионално усавршавање студената ЕТФ-а за неке стручне области и надоградњу знања, које се не ради према званичном плану и програму, као и за едуковање осталих запослених који буду заинтересовани на професионалном нивоу да се преквалификују и квалификује у одрђеним областима из ИТ струке.

Апсолвент на ЕТФ-у Зорана Штака, која је стипендиста компаније „LANACO“ од треће године студија, истакла је да је добар рачунар императив за сваког студента у ИТ области.

“Донирањем ових рачунара ‘LANACO’ нам је помогао да остваримо пуни потенцијал и ово је једна од ријетких компанија у Републици Српској и БиХ која запошљава тек дипломиране студенте без радног искуства, која цијени креативност и подржава младе у раду”, истакла је Штака.