Отворен научно- стручни симпозијум „Инфотех-Јахорина 2018“

Седамнаести међународни научно-стручни симпозијум „Инфотех–Јахорина 2018“, чији је организатор Електоротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, отворен је данас на Јахорини у хотелу „Бистрица“.

Овогодишњи симпозијум окупио је научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном, а радове ће изложити 320 аутора из девет земаља.

Декан Електротехничког факултета проф. др Зоран Љубоје, који је и предсједник Организационог одбора седамнаестог научно стручног симпозијума “Инфотех”, каже да је ово један од највећих скупова овог типа у региону.

“Ове године пријављено је 190 радова, од којих је прихваћено 155. Изузетно смо задовољни одзивом”, рекао је декан Љубоје.

Жељко Деспотовић, виши научни сарадник у београдском Институту “Михајло Пупин”, рекао је да је организовање “Инфотеха” важно из више разлога – због међусобног повезивања људи у окружењу, те заједничког учешћа на европским пројектима и конкретним пројектима у индустрији.

“Скуп је важан и за едукацију младих који долазе на симпозијум, јер је за њих ово највеће искуство, нека врста улазнице за веће симпозијуме и конференције”, истакао је Деспотовић.

Професор Стеван Станковски са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду изјавио је да је напредак видљив из године у годину, што се не односи само на број радова, него прије свега на њихов квалитет и области којима се бави овај симпозијум.

“Ове године смо први пут увели и проверу да ли је неки рад плагијат, што је веома значајно, јер, нажалост, и у научном свету се дешавају преваре, најчешће на симпозијумима и код објављивања радова у часописима. Мислим да је овај симпозијум први у региону који је увео овакву врсту провере радова и то је огроман напредак”, нагласио је проф. др Станковски.

Рад симпозијума одвијаће се у оквиру сесија, округлих столова, предавања по позиву и презентација, а посебна пажња биће посвећена младим истраживачима и студентима кроз студентску сесију.

Отварању скупа присустовали су проректор за умјетност, културу и спорт УИС-а проф. мр Сандра Ивановић, в.д. проректора за наставу доц. др Вера Ћевриз–Нишић, в.д. проректора за науку истраживање и развој доц. др Синиша Берјан, декани, професори, представници локалне власти, студенти и други гости.

Организатор скупа, који ће трајати до 23. марта, је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Суорганизатори скупа су Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци, Електротехнички факултет Универзитета у Београду, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Алумни асоцијација инжењера електротехнике Источно Сарајево.

Фото: Дарко Ковачевић