Студенти из Русије посјетили Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву

Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву данас су посјетили студенти са престижних универзитета из Русије који, у оквиру студентске размјене, слушају предавања на Пољопривредном факултету УИС-а у периоду од 21. фебруара до 20. марта 2018. године.

Два студента са Универзитета у Вороњежу и једног студента са Универзитета у Перму угостио је вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић са сарадницима – проректором за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандром Ивановић, в.д. проректора за наставу доц. др Вером Ћевриз-Нишић, в.д. проректора за науку, истраживање и развој доц. др Синишом Берјаном, деканом Пољопривредног факултета доц. др Дејаном Станић и продеканом за наставу Пољопривредног факултета доц. др Марком Гутаљем.

В.д. ректора проф. др Пашалић рекао је да су Универзитет у Источном Сарајеву посјетили студенти са два еминентна универзитета из Русије, напомињући да Универзитет све интензивније развија сарадњу у размјени студената и наставника са Русијом и Кином, али и са земљама из Европске уније. Посебно је истакао активности Пољопривредног и Филозофског факултета на том пољу.

„Након одржавања Форума дијаспоре у Бањој Луци, имамо припремљене споразуме са Њемачком која има чак 398 универзитета на 82 милиона становника. Мање смо тамо заступљени, тако да се отварају врата сарадње студената и наставника и у том дијелу Европе“, рекао је професор Пашалић.

Декан Пољопривредног факултета доц. др Дејана Станић истакла је да сарадња Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима у Вороњежу и Перму постаје сваког дана све јача и стабилнија, што је веома значајно и корисно како за саме студенте, који стичу знања и вјештине за примјену у пракси, тако и за Пољопривредни факултет и Универзитет у Источном Сарајеву.

Она је подсјетила да је током јуна претходне године значајан број студената, заједно са наставним особљем, боравио 15 дана на Универзитету у Вороњежу, а затим током септембра неколико наставника и студената у Перму, одакле сви носе предивне утиске и искуства.

„Након повратка, и ми смо угостили студенте из Русије у оквиру љетне школе у трајању од седам дана. Наша сарадња ће да се развија и да се успостављају пријатељске везе између руских и српских студената, што није неуобичајено, имајућу у виду и братске везе између два народа“, истакла је декан Станић.

Никита Лисунов, студент Државног аграрног универзитета у Вороњежу, рекао је да су он и његове колеге изузетно задовољни гостопримством и изненађени пажњом која им је посвећена.

„Редовно посјећујемо све лекције, имамо обезбијеђене одличне услове, укључујући и преводиоца. Принцип извођења материјала је врло сличан као и у Русији, с тим да је веза и интеракција између студената и професора нешто ближа него у Русији, што мислим да је корисније јер се градиво боље усваја уз лекције интерактивног типа“, рекао је Лисунов.

Никита Лисунов и Дмитриј Чибитарјов са Државног аграрног универзитета у Вороњежу и Никита Зеленков са Државног аграрно-техничког универзитета у Перму ће током свог боравка, заједно са студентима са Пољопривредног факултета УИС-а, присуствовати извођењу наставе на смјеру Биљна производња. Поред похађања наставе и вјежби, гостима су организоване и ваннаставне активности које укључују посјету Филозофском факултету, односно Катедри за русистику, затим туристичке посјете градовима у Републици Српској, као и дружење са студентима Универзитета у Источном Сарајеву.