Синхуа: Катедра за синологију Филозофског факултета УИС-а један од најуспјешнијих видова сарадње НР Кине и БиХ

Кинеска национална новинска агенција „Синхуа“ објавила је вијест о Катедри за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, назвавши је једним од најуспјешнијих и најостваренијих видова сарадње НР Кине и Босне и Херцеговине.

У тексту под насловом „И мој млађи брат учи кинески“, који говори о интересовању наших студената за учење кинеског језика се, између осталог, истиче:

„У БиХ, као земљи високе стопе незапослености, многи млади одлазе у иностранство. У том контексту запошљавање дипломаца синологије добија на значају и има веома добре перспективе. И до сада је велика већина дипломаца кинеског језика успјела наћи посао. Неки дипломци су отишли у Кину, други раде у Амбасади НР Кине у Босни и Херцеговини. Дипломци, такође, раде у кинеским фирмама које послују у БиХ или као туристички водичи на кинеском језику.

Напредак сарадње између Босне и Херцеговине и НР Кине значи велику потребу за радним кадром који влада кинеским језиком. Катедра за синологију Филозофског факултета УИС-а дала је, у том смислу, веома значајан допринос економској сарадњи двију земаља“.

Вијест је пренијела, између осталих, и „sina.com“ коју активно прати више од 200 милиона људи.

Вијест на кинеском језику: http://www.xinhuanet.com/2018-02/19/c_1122429051.htm