На Музичкој академији УИС-а одржан концерт посвећен стваралаштву Војина Комадине

У оквиру манифестације „Дани Војина Комадине“, синоћ је у концертној сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву одржан концерт дјела овог истакнутог композитора.

Музику Војина Комадине, поводом обиљежавања 20 година од смрти чувеног композитора, првог декана Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и првог генералног секретара АНУРС-а, изводили су професори и студенти музичких академија УИС-а и Универзитета у Сарајеву.

Извођена су дјела настала у различитим периодима композиторовог стваралаштва.

Гудачки оркестар Музичке академије Универзитета у Сарајеву под умјетничким руководством Белме Алић извео је дјело “Partita Bosniensis I”.  

Професори и студенти музичких академија извели су дјела: „Две и по наивне карикатуре“ за клавир, „Тужне песме“ за сопран и клавир, „Partita Bosniensis II“ за соло виолину, „II Фреска Свети Сава“ извод из симфонијске фреске за три флауте и виолу, „Пјесма и игра“ за виолину и клавир, „Рефрен IV – Нијемо гламочко коло“ за клавир и „Бојана, ђевојко“ за мецосопран и клавир.

Током дводневне манифестације одржана су предавања о композиторском стваралаштву Војина Комадине. На свечаности отварања манифестације приказан је кратки документарни филм о животу и дјелу овог великог умјетника, а композиторова дјела из опуса музике за дјецу извели су Дјечији хор Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево и ученици Основне музичке школе “Војин Комадина” из Зворника.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Дражан Косорић рекао је да ће се организатори потрудити да манифестација „Дани Војина Комадине“ постане традиционална како би окупљали композитире, музичке ствараоце, извођаче, музичке педагоге и теоретичаре и да би се на тај начин више пажње посветило домаћем стваралаштву и савременој умјетничкој музици.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а рано дјетињство провео у Црној Гори (Бар, Котор), Бих (Бихаћ) и Србији (Сремска Каменица), гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду који постаје трајнија дестинација породице.

Средњу музичку школу “Станковић” завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

За свој стваралачки рад Комадина је добио велики број награда и признања. Још као студент добитник је неколико награда. Награђивана су његова дјела различитих жанрова, од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.