Одржана обука о академском признавању квалификација на јавним високошколским установама

На Економском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву у уторак, 12. децембра, одржана је обука о академском признавању квалификација на јавним високошколским установама у Републици Српској/ Босни и Херцеговини.

Циљ обуке био је да се академско и административно особље Универзитета које се бави питањима признавања, односно нострификације и еквиваленције образовних докумената, упозна са признавањем иностраних високошколских квалификација у складу са Лисабонском конвенцијом, Конвенцијом Вијећа Европе/ Унеско-а о признавању квалификација у високом образовању у Европској регији, њеним пратећим документима, као и другим документима Европског простора признавања.

Учесницима је кроз практичне примјере представљен Модел академског признавања развијен током имплементације Еразмус+ пројекта „Јачање интернационализације високог образовања у БиХ  – СТИНТ“, а чији је координатор у БиХ Универзитет у Источном Сарајеву. На основу представљеног модела, на нашем Универзитету израђен је Правилник о академском признавању високошколских исправа који ће ускоро бити упућен на разматрање Сенату Универзитета.

Обуку су одржали експерти из ове области: Јелена Старчевић, вишиг стручни сарадник из области високог образовања у Министарству просвјете и културе Републике Српске и Џенан Омановић, шеф Одсјека за информисање и сарадњу у Центру за информисање и признавање докумената из области високог образовања.

Присутни су имали прилику да представљањем практичних примјера дискутују са експертима из области признавања о различитим појашњењима која се тичу признавања докумената и квалификација.