У Бијељини одржан састанак руководства Универзитета у Источном Сарајеву са представницима власти о приоритетима развоја Универзитета

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић и декани неких од факултета УИС-а данас су на састанку у Бијељини разговарали о правцима развоја Универзитета са начелницима и градоначелницима локалних заједница у којима се налазе факултети Универзитета, те са осталим представницима свих нивоа власти.

В.д. ректора проф. др Стево Пашалић рекао је да развој друштва зависи најприје од образовања и да је високо образовање у Српској неопходно убрзано подизати на виши ниво и достићи европске стандарде да би у старосној групи између 33 и 35 година било 40 одсто високообразованих.

“Ми то још немамо, али смо близу циља”, рекао је проф. др Пашалић, истичући да је неопходно значајно радити у тјешњој сарадњи са локалним заједницама у којима се налазе факултети.

Према његовим ријечима, студентске популације је све мање, а присутан је и одлив кадрова, те је неопходно са локалним институцијама радити на овом проблему.

„Развој образовања почетни је услов за развој било чега, почетни је и основни за све у једном друштву, а нама је веома важно да посматрамо цјелокупан систем образовања, стављајући данас акценат на високо образовање”, рекао је в.д. ректора Пашалић.

Он је напоменуо да недостаје високообразовног кадра који би сутра на тржишту рада требало да заузме своје мјесто на позицијама важним за развој друштва.

„Републици Српској је потребан веома промишљен, организован и квалитетан развој система образовања јер је то један од кључних услова за развој земље ка друштву заснованом на знању, способном да обезбиједи добру запосленост становништва, посебно што је Српска изложена даљој емиграцији талентованих и креативних“, рекао је професор Пашалић.

Како је истакао, образовне потребе Српске су даљи развој привредног система који се убрзано мора заснивати на знању, предузетништву, технолошким иновацијама, затим повећање међународне конкурентности привреде Српске, као и придруживање привреде, науке, културе и образовања заједничком европском простору са циљем да постану конкурентан и продуктиван чинилац укупних развојних стремљења која слиједи Европа.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да локална заједница није у могућности да спријечи одлив младих школованих људи, али да Град Зворник чини све да би млади стекли одговарајуће и квалитетно образовање.

“Обезбјеђујемо стипендије за све студенте који редовно полажу испите, а за оне са просјеком вишим од 8,5 обезбјеђујемо додатна средства”, рекао је Стевановић и додао да Град даје подршку и Технолошком факултету у Зворнику.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је Град у посљедњих неколико година један од оних који је највише урадио за високо образовање.

“Прије девет година смо направили зграду факултета – Центар за високо образовање и дали га Универзитету на управљање”, рекао је Мићић и нагласио да је у Бијељини, с обзиром на велики број студената, неопходно изградити студентски центар, те да ће Град учинити све, у складу са могућностима, да би живот и услови школовања студентима са овог подручја били што бољи.

На данашњем састанку у Бијељини в.д. ректора УИС-а и декани појединих факултета разговарали су са представницима општина и градова, у којима су факултети Унивезитета, као и са привредницима из тих регија, о развоју Универзитета, популационој политици, индексу студентске искориштености градова и општина, потребама привреде за кадровским профилима, потребама за образовањем, за шта је, оцијењено је, потребно укључивање свих нивоа власти и Универзитета.

Сљедећи састанак ће бити одржан 15. децембра у Источном Сарајеву на којем ће се, такође, разговарати о питањима која су од највећег значаја за рад и развој Универзитета, а која су уједно важна и за развој градова и општина које гравитирају Универзитету у источном дијелу Српске.