Обиљежен Дан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву

На свечаности поводом обиљежавања Дана Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, данас је промовисано 9 магистара пољопривреде, 31 дипломирани инжењер пољопривреде и 21 дипломирани инжењер шумарства.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Весна Милић истакла је да је поносна што Факултет обиљежава 77 година постојања и 23 године рада у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву.

„Када смо почињали 1994. године радили смо у јако тешким условима, без одговарајуће опреме, али да је постојао ентузијазам и код наставника и запослених на Универзитету, као и код оних који су тада били на власти. Знали су да су Факултет и Универзитет јако важни за источни дио Републике Српске”, рекла је декан Милић.

Напомињући да је лијепо радити у оваквим институцијама, декан Милић је истакла да су се Влада Републике Српске и универзитетско руководство постарали да помогну како би сви факултети Универзитета у Источном Сарајеву били адекватно опремљени и могли одговорити захтјевима струке, не само у БиХ, него и много шире.

Према њеним ријечима, велики број студената који су завршили студијски програм шумарство добили су посао у својој струци, а да је, када је у питању студијски програм пољопривреде, већина дипломираних инжењера добила посао на подручју Семберије и Посавине, док је то мало теже у дијелу Сарајевско-романијске регије.

Декан Милић је истакла да је поносна и на то што је Факултет добио лиценцу за извођење наставе на мастер програму шумарства у Власеници, након што је Влада Српске одобрила упис студената на тај програм.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић честитао је руководству Пољопривредног факултета на успјешном раду и зажелио да настеве низати добре резултате.

„Честитам промовисаним студентима јер су завршили студије на Факултету који је веома пожељан за студирање. Данас шаљемо још једну генерацију квалитетних кадрова који ће својим знањима да допринесу развоју Републике Српске“, поручио је в.д. ректора Пашалић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић честитао је у име Града 23 године успјешног рада Пољопривредног факултета поручивши да, традиционалним успјешним организовањем међународног симпозијума „AGROSYM“, ова висикошколска установа доприноси промоцији Источног Сарајева на међународном плану.

Вијеће Пољопривредног факултета додијелило је престижно признање „Плакету Факултета“ за несебично залагање и помоћ на успостављању међународне сарадње проректору за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејану Бокоњићу,  научном раднику Медитеранског агрономског института у Барију Нуредину Дривесу,  директору за међународну сарадњу Државног пољопривредног универзитета у Вороњежу Татјани Лисак, професору Боку универзитета из Аустрије Хамиду Eл Билали и директору за међународну сарадњу Државног аграрно-техничког универзитета из Перма у Русији Оксани Фотини.

Професор Фотина захвалила се на признању истичући да је сарадња са Пољопривредним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву почела још у октобру 2015. године када су били коорганизатор Међународног пољопривредног симпозијима “AGROSYM”.

“Наша сарадња обухвата и научно-наставни процес који се одвија на универзитетима”, рекла је Фотина, додавши да су Универзитет у Перму у септембру посјетили студенти Универзитета у Источном Сарајеву гдје су стажирали и најавила наставак те сарадње.

Професор Хамид Eл Билали рекао је да му је част што је добио признање Пољопривредног факултета и зажелио да “AGROSYM” настави да се развија, иако је већ достигао завидно висок ниво квалитета.

Награда „Др Ђојо Арсеновић“ додијељена је најбољем студенту у генерацији Тодору Ђорему, дипломираном инжењеру шумарства.

У умјетничком дијелу свечаности наступили су студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаности на Пољопривредном факултету присуствовали су проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт УИС-а проф. мр Сандра Ивановић, в.д. проректора за наставу доц. др Вера Ћевриз Нишић, декани бројних факултета Универзитета, представници локалне власти, као и бројни универзитетски професори, те пријатељи и породице промовисаних студената.