Обиљежен Дан Економског факултета Пале УИС-а

На Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је свечано промовисано 8 магистара економских наука, 10 магистара економије, 4 мастера економије, те 79 дипломираних економиста и дипломираних економиста за туризам и хотелијерство.

Свечаност на Економском факултету у Палама одржана је у оквиру обиљежавања Дана Факултета, 65 година постојања и 24 године рада у Републици Српској.

Декан Економског факултета проф. др Љубиша Владушић рекао је да су данас уручена признања и награде најбољим студентима, те промовисана 21. генерација дипломираних економиста, 17. генерација магистара економских наука и четврта генерација магистара и мастера економије.

“Данас укупно 101 студент добија диплому. Овај Факултет и Универзитет у Источном Сарајеву је поносан на такве податке, посебно ако имамо у виду велики проблем са новим младим људима који све мање уписују факултете, гдје је у питању наталитет, конкуренција приватних универзитета и одлазак младих из БиХ”, истакао је декан Владушић.

Он додаје да се Економски факултет може похвалити да је у овој годину на првом и другом циклусу уписао нових 145 студената.

Према његовим ријечима, оно што је најважније јесте квалитет и знање и чињеница да на Факултету уз знање и одређене вјештине студентима покушавају да обезбиједе праксу у институцијама.

“Ту нам помаже Уговор потписан између јавних економских факултета овог региона. Нас 25 је потписало тај споразум који ће обезбиједити проходност студентима и професорима у циљу стицања тог новог квалитета”, нагласио је декан Владушић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је Универзитет у Источном Сарајеву једна од најважнијих институција, која је стуб останка и опстанка народа на подручју Града Источног Сарајева.

“Универзитет и Град Источно Сарајево заједно су се родили и заједно се развијају скоро 25 година. Ми смо свјесни да је и због Универзитета ово наше подручје можда најпожељније за живот на подручју истока Републике Српске – од Бијељине до Требиња”, истакао је градоначелник Вуковић.

Честитајући Економском факултету 65 година постојања и 24 године рада на подручју Републике Српске, Вуковић је захвалио свима онима који су од 1993. године учествовали у стварању ове високошколске установе.

Најбољи студент другог циклуса студија на Економском факултету са просјеком 10 је Милица Бојат, која признаје да је пут до успјеха тежак.

“До сваке дипломе је тешко доћи, али наука је нешто чиме волим да се бавим и једноставно ми није проблем да учим, да се усавршавам и тиме сам дошла до овога”, каже Бојатова.

Она додаје да планира да упише и трећи циклус студија, али вјероватно у Србији, с обзиром да на Палама не постоји Болоњски програм за трећи циклус студија.

Дипломирани економиста за туризам и хотелијерство Слађана Старчевић рекла је да је уложила много труда и залагања да би остварила зацртани циљ.

“То смо сви успјели уз помоћ професора, који су нам изашли максимално у сусрет и трудили се да нам помогну у школовању”, рекла је Старчевићева.

У умјетничком дијелу свечаности наступили су студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаности на Економском факултету у Палама присуствовали су проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт УИС-а проф. мр Сандра Ивановић, декани бројних факултета Универзитета, представници локалне власти, као и бројни универзитетски професори, те пријатељи и породице промовисаних студената.

Извор: СРНА/ВЕБ редакција УИС-а