Одржан Инфо-дан „CULTURWB“ пројекта

Тим Универзитета у Источном Сарајеву који учествује у пројекту “Јачање капацитета за промјене у туризму на Западном Балкану – изградња компетенција за менаџмент баштина и културног туризма – CULTURWB” одржао је Инфо-дан о циљевима, резултатима и важности овог пројекта.

Инфо-дан је одржан 9. новембра на Економском факултету Пале, а значај спровођења овог Еразмус + пројекта, који је осмишљен у оквиру сарадње ЕУ и земаља региона, презентовали су проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић, руководилац пројекта проф. др Бранислав Машић и менаџер и истраживач на пројекту др Дајана Вукојевић.

Као једна од активности у оквиру пројекта, најављено је покретање Програма цјеложивотног учења који ће бити организован кроз седам курсева, а настава ће почети да се изводи 8. децембра на Економском факултету Пале.

Проф. др Бранислав Машић позвао је заинтересоване да се пријаве за учешће у курсевима истичући да је то начин да се развијају компетенције људи који се баве областима културног туризма.

“Желим да позовем све оне који раде у области туризма, али и остале да се одазову овом програму. Могу похађати седам курсева из области маркетинга, менаџмента, финансирања производа културног туризма, културног наслеђа, стратегије социјалних медија, стратегије позиционирања туристичког производа на туристичким дестинацијама и сл. У овој првој фази, средства су обезбијеђена из пројекта, тако да ће курсеви бити бесплатни. Биће нам задовољство да организујемо наставу, највјероватније петком и суботом, а биће и доста индивидуалног рада за полазнике курсева“, рекао је професор Машић.

Напомињући да би пројекат „CULTURWB“ требало да траје три године, професор Машић је рекао да је то један из групе пројеката ЕУ за сарадњу са земљама у развоју везано за јачање капацитета у високом образовању у одређеним областима.

„Конкретно овај пројекат усмјерен је на јачање капацитета за промјене у туризму земаља Западног Балкана. Акценат је на томе како изградити компетенције, односно како развити вјештине, знања и способности у области насљеђа и управљања културним туризмом. Укупна вриједност пројекта је око 769.000 евра, од чега се на Универзитет у Источном Сарајеву односи 78.000 евра, а од тог износа око 35.000 евра је вриједност опреме која ће бити у функцији за едукацију кадрова из области туризма “, навео је професор Машић.

Према његовим ријечима, овим пројектом се постиже повећање капацитета и ниво знања високошколских установа које се баве туризмом у најширем смислу ријечи, као и то да друге стејхолдерске групе које учествују у развоју туризма и туристичке понуде добијају свјежа знања из престижних универзитета земаља ЕУ.

Проректор УИС-а проф. др Дејан Бокоњић рекао је да је ово први пројекат из области културног туризма и наслеђа на Универзитету.

“Идеја пројекта је да се акценат стави на културно наслеђе, туризам и промоцију културног туризма, с обзиром да се у БиХ културна насљеђа не користе и не промовишу на прави начин”, рекао је проректор Бокоњић, намомињући да се на Западу слични пројекти одавно спроводе.

Према његовим ријечима, пројекат служи за то да се направе одређени програми школовања, кроз програме цјеложивотног учења и мастер програм, како би се доедуковали људи који се баве том облашћу који би касније помогли у промоцији ствари које нису довољно промовисане, а у вези су са културним насљеђем у БиХ.

„Циљ је и локалним заједницама понудити различите курсеве усавршавања људи који се баве том облашћу, с обзиром на то да је туризам оцијењен као једна од грана привреде која би могла бити врло значајна за БиХ“, рекао је проректор Бокоњић.

Предвиђено је да се пројекат „CULTURWB“ заврши организовањем заједничког мастер програма Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци уз помоћ страних партнера.

Универзитет у Источном Сарајеву је један од 13 партнера који учествује у примјени овог пројекта чији је носилац Универзитет у Новом Саду.

Еразмус + пројекти за јачање способности у високом образовању финансирани су у оквиру програма ЕУ, а пројекат ” CULTURWB” у фокус ставља културни туризам као посебну област туризма која се бави дубоким културолошким искуством појединца било на естетском, интелектуалном, емоционалном или психолошком нивоу.