Дводневни састанак представника конзорцијума Еразмус+ пројекта „Re@WBC“ на Универзитету у Сарајеву

Састанак представника конзорцијума Еразмус + пројекта „Унапређење истраживачког потенцијала у високом образовању у циљу доприноса развоја региона Западног Балкана“ (Re@WBC) одржан је 6. и 7. новембра 2017. године на Универзитету у Сарајеву.

Током дводневног састанка одржан је други састанак Управног одбора и други састанак Одбора за осигурање квалитета пројекта „Re@WBC“.

Представнике конзорцијума је у име ректора Универзитета у Сарајеву проф. др. Рифата Шкријеља поздравио проректор проф. др. Изет Рађо, истакавши да је кроз пројекат „Re@WBC“ унапријеђена сарадња у области истраживачких потенцијала међу институцијама које су и од раније имале успостављену сарадњу.

„Значај овог пројекта је вишеструк. Развој Стратегије људских ресурса и истраживања и аплицирање за добивање лога ‘Изврсност у истраживању’, увођење принципа ‘Повеље и кодекса’ на наше универзитете, те подизање свијести о значају провођења кампање антиплагијаризма биле би само неке од значајних иницијатива које смо покренули. Вођени заједничким циљем стварања бољих увјета за научноистраживачке активности и платформе за развој младих истраживача у региону, сигуран сам да ћемо до краја пројекта постићи још доста тога чиме се можемо похвалити“, нагласио је проректор Рађо.

Проректор Универзитета у Нишу проф. др. Весна Лопичић изразила је задовољство због реализованих активности, истичући да је организовани догађај изврсна прилика за расправу о могућностима побољшања сарадње.

Првог дана састанака представници конзорцијума су презентовали реализоване активности у оквиру програмских пакета, док су другог дана представљени резултати пројекта на институцијама учесницама у пројекту. Састанци су завршени излагањима о осигурању квалитета у оквиру пројектних активности као и о финансијском менаџменту, те договорима о будућим активностима уз указане проблеме у реализацији пројектних активности.

Универзитет у Источном Сарајеву представљали су проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић који је координатор за УИС, мр Јелена Мићић, Тодор Обрадовић, др Дајана Вукојевић и Предраг Ждрале.

Циљеви пројекта „Re@WBC“ су:

  • унапређење људских истраживачких потенцијала и развој људских ресурса;
  • побољшање услова за развој истраживања и професионалних каријера;
  • развој ресурса за подршку младим и талентованим истраживачима;
  • „Brain-gain“ кроз активно учешће у истраживачким активностима;
  • хармонизација истраживачког простора;
  • регионална сарадња кроз учешће у креирању WBC регионалне стратегије за науку;
  • охрабривање мобилности.

Пројекат „Re@WBC“ траје до новембра 2018. године, а координатор пројекта (Grant Holder) је Универзитет у Нишу. Партнери у пројекту су: Универзитет у Крагујевцу, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Београду, Центар за промоцију науке (Београд), Универзитет у Тирани, Универзитет у Влори, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет Црне Горе, Политехнички универзитет у Торину, Универзитет у Лијежу, Универзитет у Ковентрију.