Обиљежени Дан и крсна слава Правног факултета УИС-а

Поводом обиљежавања Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву у уторак, 31. октобра, промовисано је 66 дипломираних правника који су завршили први циклус студија, 8 магистара правних наука и 11 мастера права.

У оквиру свечаности обиљежена је и крсна слава Правног факултета – Свети Петар Цетињски.

Декан Правног факултета проф. др Радомир Лукић истакао је да је ова високошколска установа “кичма правног образовања” за источни дио Републике Српске и за заједничке институције БиХ.

“Значај нашег факултета је велики и свјесни смо те обавезе, тако да се у тешким временима трудимо да удовољимо ономе што се од нас очекује”, рекао је декан Лукић, напомињући да се од студената тражи упоран рад и посвећеност.

Указујући на значај правничке струке, декан Лукић је дипломцима зажелио да што прије пронађу запосење у струци, додајући да то неће бити тешко јер је диплома Правног факултета веома цијењена.

“Упркос томе што у јавности влада увјерење да није мали број дипломираних правника, чињенице говоре да свршени студенти нашег Факултета врло брзо и лако нађу запослење”, рекао је декан Лукић.

Изражавајући задовољство постигнутим резултатима с обзиром на времена, услове и околности, декан Лукић је рекао да Правни факултет ради од 1994. године, те да се за то вријеме уписало више од 7.000 студената, дипломирало је њих 1.400, пет доктора наука и 41 магистар правних наука и мастера права.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске проф. др Рајко Кузмановић, који је и кум славе Факултета, истакао је да је Правни факулет у Палама израстао у снажну институцију, чијем су развоју допринијели његови декани.

Професор Кузмановић је нагласио да сви правни факултети у Српској школују људе који треба да имају додатно васпитање и додатни програм који треба да штити језик, писмо, обичаје и баштину коју имају.

“Додатно васпитање се може остварити ако у све факултете обавезно уведемо изучавање језика барем један семестар, без обзира који је то факултет. Треба да имају елементе историје, језика, елементе одређених културних добара”, истакао је професор Кузмановић.

Факултет је наградио најбољег дипломираног студента Браниславу Петковић, која је остварила просјек 9,68, а студирала је у одјељењу у Бијељини и неколико година је била студент генерације.

“Било је захтјевно с обзиром да наш факултет инсистира на квалитету знања и циљ је да ми иза наше дипломе стојимо са својим знањем, а не само звањем на папиру, тако да смо уз помоћ и подршку професора, асистената успјели да се изборимо са свим изазовима који су били пред нама”, навела је Бранислава Петковић.

Захвалницу Факултета за успјешан рад на повезивању студената Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Правног факултета Универзитета у Бањој Луци добио је студент Миле Аљетић, доскорашњи предсједник Савеза студената Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

На свечаној академији Правног факултета присуствовали су проректор за науку, истраживање и развој УИС-а проф. др Славиша Мољевић, професори Универзитета, представници локалне власти, те бројни гости из јавног и политичког живота.

Извор: СРНА/ВЕБ редакција УИС-а