Свечано отворен “Фестивал квалитета 2017”

У организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Машинског факултета УИС-а, на Јахорини је данас почео са радом тродневни међународни научни скуп “Фестивал квалитета 2017” на коме ће 130 учесника из 11 земаља изложити 54 рада.

Еминентни стручњаци са универзитета из Канаде, Португала, Србије и Црне Горе ће кроз пленарна предавања и округле столове представити могућности за унапређење примјене актуелних стандарда квалитета у Републици Српској, БиХ и земљама региона.

Предсједник Научног одбора међународног скупа „Фестивал квалитета 2017“ проф. др Радослав Грујић рекао је да се питање квалитета на свим универзитетима у региону већ дуго година изучава, те да је у складу са тим и Универзитет у Источном Сарајеву организовао прву националну и међународну конференцију о овој актуелној теми.

„У Србији су одржане већ 44 националне и 11 међународних конференција на ову тему и 21 национална и 2 међународне у Црној Гори. Ове године смо у договору са универзитетима из региона ми као Универзитет у сарадњи са Асоцијацијом за квалитет Републике Српске и БиХ, преузели улогу организатора прве националне и међународне конференције о квалитету у Српској и БиХ“, истакао је професор Грујић.

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Ранко Антуновић изразио је наду да ће манифестација „Фестивал квалитета“ постати традиционална.

“Сигуран сам да се на једној оваквој конференцији, на којој учествују академска заједница и привредни субјекти, могу сагледати тренутни проблеми и донијети закључци који ће значајно допринијети развоју нашег региона”, навео је професор Антуновић.

Проф. др Славко Арсовски са Факултета инжењерских наука из Крагујевца, који је и управник Центра за квалитет у Крагујевцу и један од оснивача „Фестивала квалитета“, рекао је да су конференције квалитета организоване у Србији и Црној Гори постигле значајан ефекат, а да су организоване с циљем да се људима приближи значај квалитета.

„Квалитет није ништа друго него мера задовољства онога ко прима услугу са оним што му је испоручено“, појаснио је професор Арсовски.

Проф. др Здравко Кривокапић са Машинског факултета у Подгорици, који је и директор Центра за квалитет, рекао је како је основа квалитета базирана на двије премисе – стално унапређење и дијељење знања.

„Ово је актуелна област у којој се дешавају брзе промјене, те све организације морају да реагују исто и да испуне захтјеве управљања ризиком“, рекао је професор Кривокапић.

Проф. др Горан Путник са државног Универзитета Мињо у Португалу нагласио је да су овакве конференције од изузетног значаја због непосредног сусрета научних радника и размјене искустава и идеја с циљем остваривања сарадње и заједничког учешћа у пројектима.

Помоћник министра за науку у Министарству науке и технологије Републике Српске Синиша Марчић истакао је да ово министарство посебно подржава конференције које се баве унапређењем примјене актуелних стандарда квалитета у различитим процесима управљања.

„Ми смо као народ још увијек неприпремљени за стандардизовано пословање и има доста простора за усавршавање те зато треба пружити подршку баш оваквим конференцијама“, истакао је Марчић.

Предсједник скупштинског Одбора за образовање, науку, културу и информисање Данијела Мрда нагласила је да су овакви скупови значајни за афирмацију Унииверзитета, али и младих људи, који се усавршавају у областима система управљања квалитетом.

„Систем управљања квалитетом нешто је што јако интересује и Одбор за образовање, науку, културу и информисање у Републици Српској. Активно пратимо и подржавамо рад Универзитета јер снажан Универзитет свакако јесте носилац научног и културног живота“, нагласила је Мрда.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је организаторима на успјешној организацији међународног научног скупа, напомињући да Град са задовољством подржава све манифестације Универзитета који је стуб развоја Града.

Програм конференције подијељен је у три тематске цјелине – глобални квалитет, квалитет производа и инжењерство, те управљање квалитетом, које ће бити представљене кроз национални и међународни дио конференције.

Церемонију свечаног отварања међународног скупа наступима су уприличили студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечаности су присуствовали представници републичке и локалне власти, декани бројних факултета УИС-а, научни радници и професори из 11 земаља, привредници, студенти, те други угледни гости.

Организатори овог научног скупа су Универзитет у Источном Сарајеву и Машински факултет, а суорганизатори Факултет инжењерских наука у Крагујевцу, Машински факултет у Подгорици, Асоцијација за квалитет Србије и Асоцијација за квалитет БиХ.